Aihe: Blogi, Ihmisoikeudet, Lapset ja perheet, Nuoret, Työelämä

Monimutkaisten ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan monipuolinen joukko ihmisiä, futuristi Perttu Pölönen toteaa. Vamlasin 130-vuotisjuhlaseminaaripuhujan pohdintoja pääset seuraamaan myös täältä.

Tehdään pieni ajatusharjoitus. Kuvittele, että sinun tehtävänäsi olisi ratkaista ilmastonmuutos. Saisit koko maailman hallintaasi päiväksi diktaattorin tavoin. Mitä tekisit ja mistä aloittaisit?

Ehkä sinussa on poliitikon verta ja ryhdyt heti ensimmäiseksi säätämään uusia lakeja, jotka pakottavat leikkaamaan päästöjä. Voi olla, että uskot vakaasti yrittäjiin ja näet yritysten saavan eniten aikaan nopeasti – ne kun ovat hallintoja ketterämpiä ja nopeampia tekemään päätöksiä jopa saman päivän aikana.

Ehkä ajattelet kaiken kestävän muutoksen lähtevän opetuksesta, joten määräät kouluihin ja työpaikoille kurssin ilmastonmuutoksesta.

Tai voi olla, että näet näiden kaikkien olevan vain hetkellisiä parannuksia aina siihen saakka, kunnes kulttuurimme muuttuu. Tarvitaan siis tarinoita, elokuvia, musiikkia, taidetta ja julkkiksia, jotka vetoavat tunteisiimme, sillä juuri tunne on lopulta kaiken toimintamme takana.

Ei ainoa näkökulma vaan yksi monista

Se miten lähestyt ongelmaa, kertoo ajattelustasi ja siitä, millaisten asioiden uskot olevan ongelman ratkaisemisen kannalta keskeisimpiä. Jos olemme hankkineet osaamista ja kokemusta joltakin tietyltä alalta, ajattelemme helposti kyseisen näkökulman olevan muita merkittävämpi ongelmien ratkaisemisessa.

Tämä on kuitenkin harha. Vaikka olisit pitkän linjan poliitikko, yrittäjä, opettaja tai elokuvaohjaaja, edustat vain yhtä tapaa hahmottaa ongelma. Et voi jyrätä muita näkökulmia oman alasi asiantuntijuuden nojalla.

Me ymmärrämme ongelmat eri tavoilla. Tämä ei ole heikkous vaan vahvuus. Kukaan ei voi yksin hallita kaikkia eri näkökulmia, ja juuri tästä syystä tarvitsemme muita ympärillemme. Yhteistyö on kuitenkin vaikeaa, jos oma tulkintamme on egomme mielestä enemmän oikeassa kuin muiden.

Ei velvollisuus vaan välttämättömyys

Kuinka usein vammaisten ihmisten tarpeet ja näkökulma ovat edustettuna, kun mietimme ratkaisuja erilaisiin arjen ongelmiin?

Kyse ei ole siitä, että tietty ryhmä olisi tuotava mukaan, koska niin kuuluu tehdä. Kyse on siitä, että ymmärrämme ongelman kapeasti, jos eri näkökulmat eivät ole edustettuina – jolloin ratkaisustakin tulee kapea.

Kun suunnittelutyössä on mukana erilaisia ihmisryhmiä, myös ratkaisut palvelevat mahdollisimman monia. Laitteita, ohjelmia tai teknologiaa on turha syyttää huonoista ratkaisuista: jos jokin palvelu ei toimi, syynä on todennäköisesti se, että sitä on ollut kehittämässä liian homogeeninen joukko.

Ei yksipuolisuutta vaan poikkitieteellisyyttä

Maailmasta on tulossa koko ajan monimutkaisempi. Tämä vaatii meiltä poikkitieteellistä ja -taiteellista ajattelua. Diversiteetti ei ole ylimääräinen asia, joka pitää muistaa lisätä esityskalvoihin, vaan elinehto 2020-luvulla pärjäämiselle. Erilaisuutta ja yhteistyötä tarvitaan, jotta emme sokaistu omalle ajattelullemme.

Vamlasin vuoden teema on #lupaus2020. Olkoon tämä lupauksemme paitsi tälle vuodelle, myös koko vuosikymmenelle. Pidetään huoli, että tunnistamme ennakkoluulomme, ymmärrämme erilaisten osaajien arvon ja tuomme päätöksiä tehdessämme esille mahdollisimman monia näkökulmia – näiden joukossa myös vammaisten ihmisten näkökulman.

Perttu Pölönen

Kirjoittaja on juuri julkaissut ensimmäisen kirjansa, Tulevaisuuden lukujärjestys. Hän toivoo, että inhimillisyys on kaiken teknologisen kehittämisen lähtökohta.

Vamlasin #lupaus2020 -videon löydät täältä.

Lue myös muiden juhlavuosiseminaareissamme esiintyneiden blogikirjoituksia:

Ilkka Niiniluoto: Leibnizista Kantiin: Paras mahdollinen maailma
Sami Kekäläinen: Vammaisuus on ominaisuus muiden joukossa
Kirsi Pimiä: Asenteet remonttiin, lisää joustoa
Aicha Manai: Utopiaa monimuotoisesta työelämästä
Elina Jaakkonen: Erilaisuus tutuksi kohtaamalla
Sanna Kalmari: Menestyjäksi unelmoimalla, kokeilemalla ja kovalla työllä
Elina Mäkikunnas ja Liisa-Maija Verainen: Rasite ja kuluerä – vai työnantaja ja moniosaaja?
Atso Ahonen ja Anni Kyröläinen: Palvelumuotoilulla kohti esteettömämpää ja  yhdenvertaisempaa maailmaa
Reetta Mietola: Yhden asian nuoria vai monenlaisia persoonia ja osaajia?

____________________________________________________________________________________________________
Blogi on kirjoittajan persoonallinen näkemys kirjoituksen teemasta. Se voi kertoa omakohtaisista kokemuksista ja haastaa lukijat pohtimaan asioita uudesta näkökulmasta. Blogeissa esitetyt mielipiteet eivät edusta Vamlasin kantaa, eikä Vamlas vastaa niissä esitettyjen tietojen oikeellisuudesta.

Jaa tämä: