omannakoista-elamaa

Asumispalvelut

Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö tarjoaa itsenäisyyttä tukevaa asumispalvelua peruskoulun käyneille nuorille ja nuorille aikuisille, joilla on vammaispalvelulain mukainen oikeus palveluasumiseen.

Oman näköinen elämä

Ainutlaatuinen asumismuoto

Vamlasin asumispalveluyksikkö on ainoa laatuaan Suomessa: se tarjoaa asukkailleen mahdollisuuden ympärivuorokautiseen palveluasumiseen samassa talossa ja yhdenvertaisesti ei-vammaisten opiskelijoiden kanssa.

Esteettömät asunnot

Vamlasin asumispalveluyksikössä on 21 esteetöntä asuntoa: kahdeksan kaksiota ja kolmetoista yksiötä. Asuntojen pinta-ala on 27–49 m2. Kaksioissa on terassit ja osassa asunnoista parveke. Oma saunavuoro järjestyy tarvittaessa. Asukkaat vastaavat omista asuinkustannuksistaan.

Loistava sijainti

Vamlasin asumispalveluyksikkö sijaitsee merellisessä Lauttasaaressa, samassa talossa HOASin opiskelija-asuntojen kanssa. Palvelut löytyvät läheltä ja metro 300 metrin päästä: yhteydet sekä Helsingin keskustaan että Espooseen ovat erinomaiset. Lähin uimaranta on 200 metrin päässä, ja rannan ulkoilureiteille pääsee helposti esimerkiksi pyörätuolilla.

Oma tupa, oma lupa

Jokainen sisustaa asuntonsa haluamallaan tavalla, päättää itse menoistaan ja päivärytmistään ja kutsuu ystäviä kylään silloin kuin haluaa. Asukkaiden yksityisyyttä kunnioitetaan: asuntoihin ei tulla kuin pyydettäessä.

Nopeat vasteajat

Asumispalveluyksikön henkilökunta koostuu ammattitaitoisista ja sitoutuneista asumispalveluohjaajista sekä yksikön johtajasta. Asukas saa apua nopeasti, yleensä muutaman minuutin kuluttua puhelinsoitosta.

Tuki ja neuvonta

Asumispalveluohjaajat ovat apuna ja tukena kaikissa opiskeluun, harrastamiseen ja arkeen liittyvissä asioissa. Ohjaajien työvuorot suunnitellaan joustavasti asukkaiden tarpeiden ja aikataulujen mukaan.

Vapaa-ajan toiminta

Kaikki talon asukkaat voivat osallistua yleiseen vapaa-ajan toimintaan tai järjestää kerhotilassa omia tapahtumia. Asumispalveluyksikön asukkailla on mahdollisuus lähteä mukaan myös Vamlasin toimintaan, kuten erilaisiin työllistymiseen ja harrastamiseen liittyviin hankkeisiin.

Asumispalveluohjaajan kertomaa

”Uskomme, että jokainen kirjoittaa omat elämänsä sivut itse ja meillä on erityisoikeus olla mukana tuossa matkassa tukien, mahdollistaen ja osallistaen. Emme ole tekemässä puolestasi mitään vaan teemme yhdessä. Elämässä kaikki ei mene aina niin kuin suunnitellaan ja myös niitä tilanteita varten meillä on tarjota sinulle yksilöityä tukea. Asukkaillemme on tärkeää saada elää omaa elämäänsä yhdenvertaisesti muiden kanssa eikä olla osanen palveluviidakossa. Yksilöllä on vapaus toimia omien päämääriensä toteuttamiseksi, oman toimintakykynsä mukaisesti, itsemääräämisoikeuttaan käyttäen. Vamlasin arvot ovat osaava, rohkea ja välittävä. Tartumme yhdessä rohkeasti asioihin, joiden selvittäminen tuntuu tärkeältä.” Asumispalveluohjaaja

Yhteydenotot & lisätiedot

Asukaspalautetta

 • "Oma koti merkitsee vapautta ja itsenäisyyttä. Turvallista tukikohtaa ja omaa mikrokosmosta. Olen halunnut omaan asuntooni värikkään, rennon ja viihtyisän tunnelman ja sisustanut sen niin, että se kertoo arvoistani, elämäntyylistäni ja mielenkiinnon kohteistani. Larussa apua saa, kun sitä tarvitsee: henkilökunnassa on hyvää, rentoa porukkaa. Moni asukkaista tulee hyvin juttuun ja järkkää sosiaalista häppeningiä.”

  Sami
 • Olen tosi tyytyväinen Lauttasaaren asumisyksikköön. Lähtökohta on, että asumme täällä tavallisten opiskelijoiden joukossa. Saamme tarvitsemamme fyysisen avun, mutta sen lisäksi henkilökunta huolehtii asukkaiden henkisistä voimavaroista. Vastavuoroisuus naapureiden ja työntekijöiden kanssa on tärkeää – ilman sitä jäisi helposti liian yksin.  Olen käynyt läpi tosi rankkoja asioita ja selvinnyt juuri tämän yhteisöllisyyden ansiosta. Lauttasaaressa tajusin ensimmäisen kerran, että minullakin on ihmisarvo.

  Ilari
 • Asumispalvelun ansiosta pääsen lähtemään treeneihin ajoissa: laittamaan kamat kasaan ja vaihtamaan pelituoliin. Pelireissuille lähdöt ja sieltä paluut onnistuvat myös aikaisin aamulla ja myöhään illalla. Odotusajat ovat täällä kohtuulliset, ja asiat järjestyvät aina. Lauttasaaressa myös asukkaiden yksityisyyttä kunnioitetaan: kukaan ei tule kotiisi, ellet itse pyydä apua. Ja sijaintihan on ihan huippu!

  Jasmi
 • Täällä saa monimuotoista tukea. Hankaliinkin asioihin pyritään löytämään yhdessä ratkaisu. Asioiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Ajatus muutosta saattaa jännittää mutta täällä on mielestäni osaava henkilökunta, jonka puoleen voi aina kääntyä jos siltä tuntuu. Olen päässyt tekemään asioita, joita en ole aiemmin päässyt tekemään. Löysin myös miesystävän, jonka kanssa asumme tällä hetkellä samassa talossa. Elämänlaatuni on parantunut huomattavasti muuttoni jälkeen. Täällä on positiivinen ja kannustava ilmapiiri, joka auttaa jaksamaan arjen asioissa.

  Asukas
 • Jokaisella asukkaalla on omat asunnot ja yksityisyyttä kunnioitetaan. Asuntoihin ei tulla muuta kuin luvan kanssa, soiton jälkeen. Kaikki paitsi siivoaminen tulee tehdä itse. Apua kyllä saa kun pyytää, oli se sitten vuoan laittaminen uuniin tai isompi homma. Henkilökunta oli aidosti kiinnostunut asukkaistaan, mutta eivät udelleet liikoja. Vamlasia parempaa ensimmäistä ”omaa asuntoa” ei olisi voinut toivoa.

  Pinja Eskola