Aihe: Blogi, Nuoret

Mahoton reissaaja -blogia kirjoittava Helena Arvio kertoo esteettömät suosikkikohteensa ja muistuttaa asioista, jotka pyörätuolilla matkustavan kannattaa ottaa huomioon.

Tein ensimmäisen ulkomaanmatkani vanhempieni kanssa Rhodokselle viisivuotiaana. Tähän päivään mennessä olen matkustanut ainakin kahdeksassa Euroopan maassa, ja alkuvuodesta 2019 lensin ensimmäistä kertaa Helsingistä Miamiin.

Esteettömiä matkakohteita on tullut viime vuosina lisää. Oman kokemuksen mukaan aiheeseen ovat paneutuneet ainakin Matka-agentit ja Risteilykeskus. Esteetön matkailu vaatii aika paljon selvittelyä, mutta mahdotonta se ei ole. Kannustankin kaikkia lähtemään reissuun mahdollisuuksiensa mukaan, vaihtoehtoja on.

Ennen matkakohteen valintaa kannattaa miettiä, millaiselle lomalle haluaa. Kaipaanko kaupunkiin, etelän aurinkoon vai kenties Lapin ruskaa ihastelemaan? Millaisia odotuksia ja toiveita minulla on? Haluanko esteettömille retkille? Entä miten kauan matka kohteeseen saa kestää? Pohjoismaihin ja vaikkapa Amsterdamiin lentää muutamassa tunnissa, Teneriffan-lento voi kestää huonolla säällä jopa seitsemän tuntia. Miamiin pääsemiseksi koneessa piti istua peräti yksitoista tuntia.

Myös vuodenaika vaikuttaa kohteen valintaan. Esimerkiksi Teneriffa on ihana ympäri vuoden, ja aurinko paistaa lähes aina. Toscana on parhaimmillaan keväästä alkusyksyyn; monet alueen hotelleista ovat talvikuukaudet kiinni. Keväästä syksyyn toimii myös ihana kaupunkikohde Kööpenhamina, ja Lapissa parasta ovat olleet kevättalven kelkkalaskettelut ja alkusyksyn ruskaretket.

Lapissa tai Pohjoismaissa riittää hyvin pidennetty viikonloppu, mutta kaukokohteisiin kannattaa varata mieluiten ainakin kymmenen päivää pitkien lentoaikojen vuoksi.

Käytännön vinkit lentokoneella matkustavalle

* Apuvälineiden mitat eli pituus, leveys, korkeus ja paino pitää ilmoittaa lentoyhtiöille etukäteen.
* Kaikki lentoyhtiöt kuljettavat maksutta kaksi liikkumisen apuvälinettä. Lisäksi mukaan voi ottaa lääkinnällisiä apuvälineitä. Liikuntarajoitteisten apuvälineet menevät aina ruumaan.
* Helsinki-Vantaan lentokentällä on apuvälineitä käyttäville matkustajille tarkoitettuja Special Passengers -palvelutiskejä.
* Lentokoneiden wc-tilat ovat hyvin ahtaita. Finnairin ja Norwegianin kaukolennoilla on siirtotuoli wc:hen siirtymistä varten, mutta tuoliin pitää pystyä siirtymään omatoimisesti tai avustajan kanssa – lentokoneen henkilökunta ei tuoliin siirtymisessä avusta.
* Lentokentillä on yleensä hyvät invavessat, joten wc:ssä kannattaa käydä aina ennen lentoa.

Helena Arvio

Lauttasaaressa asuva ”mahoton reissaaja” Helena Arvio haluaisi opiskella matkailualaa ja kehittää esteettömiä palveluita. Helenaa kiinnostaa myös matkustamisen ja mielenterveyden välinen yhteys – tähän liittyvä hanke olisi hänelle ammatillinen unelma.

Lisää matkavinkkejä löydät Helenan Mahoton reissaaja -blogista

Tutustu myös muiden Lauttasaaren asukkaiden blogikirjoituksiin:

Vammaisuus on ominaisuus muiden joukossa
Tabuja rikki itäisessä Slovakiassa
Palvelumuotoilulla kohti esteettömämpää ja yhdenvertaisempaa maailmaa
Kyyti on kylmää, jos pelkkä raha ratkaisee

_____________________________________________________________________________________________________

Blogi on kirjoittajan persoonallinen näkemys kirjoituksen teemasta. Se voi kertoa omakohtaisista kokemuksista ja haastaa lukijat pohtimaan asioita uudesta näkökulmasta. Blogeissa esitetyt mielipiteet eivät edusta Vamlasin kantaa, eikä Vamlas vastaa niissä esitettyjen tietojen oikeellisuudesta.

Jaa tämä: