Aihe: Blogi, Lapset ja perheet

Leikkiä on kaikki se, mikä luo yhdessä tekemisen siltaa ja saa meidät heittäytymään yhteiseen, jaettuun iloon, Leikkipäivä-ohjelman koordinaattori Eevamaija Paljakka toteaa.

Vaikka olemme luonnoltamme homo ludenseja, leikkiviä ihmisiä, me aikuiset meinaamme unohtaa leikin merkityksen ja vakavoitua liiaksikin elämän edessä. Onneksi meillä on leikkiin parhaat opettajat, lapset.

Omat vahvat muistijäljet lapsuudesta liittyvät juuri niihin hetkiin, kun joku aikuinen innostui mukaan leikkiin. Miten hyvältä tuntuikaan tavoittaa yhteinen mieli ja maailma aikuisen kanssa ja huomata, että aikuinen arvostaa itselleni valtavan tärkeää asiaa!

Leikissä syntyi aito mahdollisuus ihmetellä yhdessä ja oppia uuttakin. Parhaimmillaan leikki antoi kokemuksen siitä, että minusta iloitaan, seurassani on hauskaa, ja että kelpaan.

Leikki ja esteettömyys

Leikki on ytimeltään universaalia, yhdenvertaista ja tasa-arvoista. Leikissä kaikki ovat yhtä hyviä, leikki ei arvota eikä arvostele. Leikki on lähtökohtaisesti esteetöntä, mutta erilaiset leikin muodot luovat tilanteita, jossa esteettömyys ei aina toteudu. Aikuisen tehtävä on esteettömyyden mahdollistaminen ja leikin tukeminen.

Järjestimme viime vuonna yhdessä vammaisjärjestöjen kanssa onnistuneen Esteetön leikkipäivä -tapahtuman Oodissa, Helsingissä. Tapahtuma oli osa valtakunnallista Leikkipäivää. Tuntui hienolta ja tärkeältä tarjota perheille yhteinen ilon kokemus leikin avulla.

Osallistujat toivoivat tapahtumalle jatkoa. Tänä vuonna emme pandemiatilanteen vuoksi pystyneet tapahtumaa järjestämään, mutta ensi vuoteen katsomme toiveikkaana. Silloin valtakunnallista Leikkipäivää on tarkoitus viettää 24.4. teemalla ”Leikkien lähelle luontoa”.

Leikkipankista vinkit joka päivälle

Valtakunnallinen Leikkipäivä on kerran vuodessa, mutta onneksi leikkipäivä on joka päivä. Leikki-ideoita voi käydä katsomassa vaikkapa Leikkipankista osoitteessa www.leikkipankki.fi. Pankkia rakennetaan yhdessä: sinne voi käydä lisäämässä leikkejä kuka tahansa.

Pankista löytyy jo nyt joitakin leikkejä hakusanalla ”esteetön leikki”. Olisi kuitenkin hienoa saada niitä lisää. Onko sinulla mielessä joku esteetön leikki? Syötä se pankkiin ja talleta leikin lisätietoihin tuo mainittu hakusana niin muutkin löytävät sen.

Leikin iloa!

Leikkipäivä-ohjelman koordinaattori Eevamaija Paljakka, MLL

Mannerheimin Lastensuojeluliiton luotsaama Leikkipäivä-ohjelma kannustaa eri-ikäisiä ihmisiä leikkiin ja ilon jakamiseen yhdessä, iästä ja taustoista riippumatta. Leikkipäivä-verkoston kanssa järjestettävällä Leikkipäivällä haastetaan koko Suomi leikkimään. www.leikkipaiva.fi


Blogi on kirjoittajan persoonallinen näkemys kirjoituksen teemasta. Se voi kertoa omakohtaisista kokemuksista ja haastaa lukijat pohtimaan asioita uudesta näkökulmasta. Blogeissa esitetyt mielipiteet eivät edusta Vamlasin kantaa, eikä Vamlas vastaa niissä esitettyjen tietojen oikeellisuudesta.

 

Saatat olla kiinnostunut myös näistä:

Anu Lönnqvist: Entä jos lapsi ei leiki

Viitottuja satuja ja loruja: Minua kuullaan -hanke ja HUMAKin viittomakielen opiskelijat yhteistyössä

“Mut hei, tsemppiä arkeen!” – podcast erityislapsiperheen arjesta | Vamlas

Lohikäärmeen ystäväkirja: mitä, kenelle, miten?

Jaa tämä: