Aihe: Nuoret, Opiskelija-asunnot

Lauttasaaressa järjestettiin kesäkuussa kaksi asukkaille tarkoitettua teemailtaa, joissa pohdittiin oman näköisen elämän syvintä olemusta.

Ensimmäinen tapaaminen käynnistyi Ilari Kousan vetämällä läsnäoloharjoituksella. Tämän jälkeen jokainen sai pohtia omia arvojaan ja edelleen omaa elämäänsä. Elänkö sellaista elämää kuin haluaisin sellaista, jossa toimin arvojeni mukaisesti?

Jokainen paikallaolija tuli kuulluksi, ja kaikkien arvot kirjattiin fläppitauluille. Arvoista syntyi runsaasti hyvää keskustelua. Kun olimme käyneet kaikki kommentit läpi, rengastimme tärkeimmän tuntuiset arvot. Yhdessä ihmeteltiin niiden moninaisuutta ja valtavaa kirjoa. Miten erilaisia me ihmiset olemmekaan – ja toisaalta: miten samanlaisia me sittenkin olemme! Tämä visuaalinen esitys arvojen moninaisuudesta näytti selkeällä tavalla myös sen, miten tärkeää on löytää ihan omat arvot ja kuunnella valinnoissaan ja tekemisissään ennen kaikkea omaa sydäntään.

Toisella kerralla lähdettiin miettimään, miten omat arvot toteutuvat itselle keskeisissä asioissa. Mikä rikastuttaa elämääni? Mihin olen tyytyväinen, mihin vähemmän tyytyväinen? Missä muutosta ja parannusta voisi tapahtua? Teimme aivoriihityyliin ajatuskartan, sijoitimme keskelle ”oman näköisen elämän” ja sen ympärille eri teemoja. Tältä pohjalta jokainen kirjasi rauhassa omia elämänalueitaan, ja lopuksi ajatukset jaettiin koko ryhmän kesken.

Ilari ja Teppo keskustelevat, puolilähikuva edestä.

Kuva: Ilari Kousa ja Teppo Koskela suunnittelemassa illan kulkua.

Saimme illoista hyvää palautetta. Eräs asukas totesi: ”Juuri tällaista täällä tarvitaan!”. Toinen piti hyvin mielenkiintoisena sitä, miten paljon erilaisia arvoja ihmisillä on. Moni asukas pohti iltojen aikana tulevaisuudensuunnitelmiaan ja uusia työhön liittyviä ideoita.

Prosessi jäi hiukan kesken sikäli, että emme ehtineet pohtia syvällisemmin oman näköisen elämän esteitä ja muutoksen käynnistämisen keinoja. Asiat jäivät kuitenkin monien osallistuneiden kohdalla muhimaan, ja parhaimmillaan tästä muhittelusta voi poikia jossakin elämän vaiheessa jotakin hienoa ja tärkeää. Jo pelkkä aiheen miettiminen ja esille nostaminen tuntui olevan voimaannuttavaa ja siksi merkityksellistä.

Teppo Koskela, Lauttasaari

Lisää oman näköisestä elämästä:
Blogi: Kyyti on kylmää, jos pelkkä raha ratkaisee
Tiedote: Laadusta puhutaan, mutta usein raha ratkaisee
Video: Lauttasaaressa asuvat nuoret kertovat oman näköisen kodin merkityksestä

Jaa tämä: