Aihe: Blogi, Ihmisoikeudet, Koulutus, Lapset ja perheet, Nuoret, Työelämä

Maailma on 130 vuodessa muuttunut, mutta Vamlasin perustehtävä ja tavoitteet ovat pysyneet käytännöllisesti katsoen samoina, toteaa Vamlasin hallituksen pj Heikki Teittinen. Tasavuosia juhlistetaan marraskuussa Musiikkitalon Lastenjuhlassa sekä Oodin juhlaseminaarissa. Juhlavuoden suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Opettaja Vera Hjelt ystävineen istui 130 vuotta sitten Raajarikkoisten auttamisyhdistyksen perustamiskokouksessa Helsingissä. Yhdistyksen tarkoituksena oli ”koettaa hankkia ruumiillisesti viallisille henkilöille opetusta soveliaassa työssä, siinä opin saaneille toimittaa työasioita ja sopivalla hoidolla … parantaa heidän vammojaan” sekä ”ylläpitää koulua käsityön opetusta varten ja sairashuonetta niille, joiden vammat … ovat parannettavissa sekä hankkia sopivaa työpaikkaa ja tointa raajarikoille”.

Maailma ja terminologia ovat noista päivistä muuttuneet, mutta Vamlasin perustehtävä on pysynyt käytännöllisesti katsoen samana. Toiminnan ytimessä ovat edelleen vammaiset ja pitkäaikaissairaat lapset ja nuoret. Kantavia teemoja ovat ihmisoikeudet ja yhdenvertaisuus ja käytännön toiminnan johtotähtiä lasten ja nuorten osallisuuden, itsenäistymisen ja työllistymisen tukeminen.

Seuraa paikan päällä tai striimattuna

Tähän mennessä juhlavuotta on vietetty arkisen tekemisen ja siitä viestimisen merkeissä. Marraskuussa kuitenkin juhlitaan, ja vielä kahteen eri otteeseen:

* Kaikille avoin, ilmainen ja esteetön Lastenkonsertti Musiikkitalon päälämpiössä lauantaina 9.11.
* Kaksiosainen juhlaseminaari Oodin Maijansalissa tiistaina 12.11.

Lastenjuhlan pääesiintyjinä loistavat lasten ja nuorten suosikit: tubettaja Sita Salminen sekä pianon kanssa laulava, Tähdet, tähdet -ohjelmastakin tuttu artisti Ilta. Konsertin ohjelma ja aikataulu löytyvät täältä.

Juhlaseminaarin ensimmäisessä, kaikille avoimessa osiossa nuoret kokemusosaajat ja heidän arkensa kannalta keskeiset asiantuntijat sanoittavat vammaisten lasten ja nuorten arkeen liittyviä haasteita ja etsivät niihin konkreettisia ratkaisuja. Panelisteilta on lupa odottaa myös konkreettisia lupauksia! Käy tutustumassa ohjelmaan täällä.

Seminaarin toinen osio on kutsuvierastilaisuus, jonka herättelevistä ja provosoivistakin puheenvuoroista vastaavat hanketyöntekijä ja vammaisaktivisti Jaana Tiiri, filosofi Ilkka Niiniluoto sekä futuristi Perttu Pölönen. Käy tutustumassa ohjelmaan ja puhujiin täällä.

Maijansalin tila on rajallinen, mutta puheenvuoroja pääsevät seuraamaan kaikki halukkaat. Puheenvuorot striimataan, ja ne ovat katsottavissa joko suoratoistona tai tallenteena Vamlasin Youtube-kanavalla.

Edelläkävijyys velvoittaa

Ammattientarkastajana ja kansanedustajanakin toiminutta Vera Hjeltiä ja hänen yhteistyökumppaneitaan voi hyvällä syyllä kutsua aikansa edelläkävijöiksi. He käynnistivät uraa uurtavan toiminnan ja myös kehittivät sitä aikojen kuluessa tarpeen mukaan. Vamlas onkin ollut pitkän historiansa aikana merkittävä toimija, joka on jättänyt pysyvän jäljen Suomen vammaishuollon historiaan.

Aiemmilta sukupolvilta siirtynyt henkinen perintö velvoittaa ja haastaa Vamlasia toimimaan myös jatkossa edelläkävijänä, kehittämään uusia innovatiivisia toimintamalleja sekä edistämään arvoyhteisönä vammaisten lasten ja nuorten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Työ siis jatkuu – mutta välillä aikaansaannoksia saa ja pitää myös juhlia.

Tervetuloa juhlimaan kanssamme!

Heikki Teittinen
Hallituksen puheenjohtaja

 

Lue lisää Vamlasin historiasta

Jaa tämä: