Aihe: Blogi, Työelämä

Tapasimme kesäkuussa turkulaisen opiskelijan Matias Oksasen, joka toimi kesätyöntekijänä työeläkeyhtiö Varmassa. 

Matias Oksanen törmäsi Varman kesätyöpaikkailmoituksen facebookissa. Hän sai yrityksestä hyvän vaikutelman tehtyään pienen taustaselvityksen ja rohkaistui hakemaan työtä. Oksanen työskentelee Varman HR, viestintä ja vastuullisuusosastolla kesäkuun ajan yhdessä toisen kesätyöntekijän kanssa. Oksanen on avustanut mm. palkanlaskennassa ja arkistoinnissa. Työ on ollut hyvin monipuolista:

”Tehdään Varman someuutisointia, keksitään otsikoita ja hashtageja Varman median artikkeleihin ja postataan niitä eri sosiaalisiin medioihin. Vastuullisuuspuolella ollaan tehty selvitystä Varman yhteistyökumppaneiden kestävyys- ja ympäristötavoitteista.”

22-vuotias Oksanen opiskelee sosiologiaa Åbo Akademissa toista vuotta. Hän on aiemmin ollut kesätöissä Turun kaupungilla museovahtina ja Kuuloliiton lasten leireillä leiriohjaajana, joten työtä Varmassa voi pitää ensimmäisenä oman alan kesätyöpaikkana. Oksanen tähtäimessä on valmistumisen jälkeen työpaikka jossain järjestössä.

”Kesätyökokemuksena tämä on varmasti erittäin arvokas, koska monissa järjestöissä ja firmoissa arvostetaan viestintäkokemusta, jota tästä nyt ihan konkreettisesti saa”, Oksanen toteaa.

Vastuullisuus lähtökohtana

Työeläkeyhtiö Varma on mukana Vamlasin 101 kesäduunia -kampanjassa, jossa haastetaan työnantajia mukaan tarjoamaan kesätöitä vammaisille nuorille. Vammaisilla nuorilla on usein muita heikommat mahdollisuudet päästä kesätöihin ja siten kerryttää arvokasta kokemusta tulevaa työuraa ajatellen.

”Nuoren työelämään pääsy on haastava elämänvaihe, ja erityisen haastava se on nuorelle, jolla on jokin vamma tai erityispiirre”, toteaa HR-päällikkö Eeva Reponen Varman haastevideossa.

Varma lähti mukaan kampanjaan, koska vastuullisuus ja yhdenvertaisen työelämän edistäminen on yritykselle tärkeää. Muita kampanjassa mukana olevia yrityksiä ovat mm. Pohjois-Karjalan Osuuskauppa ja Valmet Automotive.

Vamma ei aina vaadi erityisiä mukautuksia

Toisin kuin usein ajatellaan, vammaisuus ei välttämättä vaadi tavallisuudesta poikkeavia työn mukautuksia. Oksasella on näkö, kuulo, ja liikuntavamma, mutta vain näkövamman vuoksi on täytynyt tehdä pieniä käytännön järjestelyitä. Työtä tehdään hyvin paljon tietokoneella eri ohjelmia käyttäen.

”Näytön saa zoomattua aika hyvin, joten se ei siihen asetteluun vaikuta kovin paljoa. Omassa työssäni en ole kokenut, että kuulo- ja liikuntavamma ovat vaikuttaneet työhön ollenkaan”, Oksanen toteaa.

Varman kesätyöntekijöillä on ollut paljon yhteistä toimintaa ja työparinsa kanssa Oksanen on päässyt järjestämään heille mm. kävely- ja instagram-haastetta. Oksanen kehuu Varman työilmapiiriä ja työntekijöiden yhteishenkeä hyväksi.

”Vastaanotto täällä Varmassa on ollut erittäin lämmin kaikkien työntekijöiden osalta ja täällä ollaan nähty hyvin vamman ohitse. Tulemme myös toisen kesätyöntekijän kanssa hyvin toimeen, joka on samalla osastolla.”

Kirjoitti: Sari Pohjola, mukana haastattelemassa Marcus Kavaleff

Matias ja Marcus istuvat pöydän molemmin puolin ja katsovat toisiaan

#101kesaduunia

Tutustu Vamlasin 101 kesäduunia -kampanjaan

Vihreä pyöreä logo, jossa teksti 101 kesäduunia, Vamlas.fi

Jaa tämä: