Aihe: Ihmisoikeudet, Nuoret, Tiedote

Seuraavat EU-vaalit järjestetään 6.–9.6.20214 ja virallinen äänestyspäivä Suomessa on sunnuntai 9.6. Huolehdithan oman äänen kuulumisesta tulevien vuosien päätöksenteossa! Äänestämällä vaikutat siihen, ketkä edustavat Suomea Euroopan parlamentissa seuraavat viisi vuotta.

Vamlasin Nuoret vaikuttajat kannustavat kaikki nuoret kesäkuussa EU-vaalien ääniuurnille.

Pyysimme kaikkia Suomen 14 nykyistä europarlamentaarikkoa kertomaan, miksi nuorten ja erityisesti vammaisten nuorten kannattaa äänestää näissä EU-vaaleissa. Käy katsomassa haasteeseen vastanneiden meppien tervehdyksiä Vamlasin Instagram-tilillä ja Youtube-kanavalla toukokuun aikana!

EU:n vammaisstrategia osallisuutta edistämässä

Vammaisten henkilöiden osallistumista, osallisuutta sekä yhdenvertaisuutta edistetään erityisesti EU:n vammaisstrategialla, joka nojaa YK:n vammaissopimukseen sekä EU:n sosiaalisten oikeuksien pilariin. Viimeisin strategia 2021-2030 painottaa esteettömyyttä ja saavutettavuutta, myös taiteessa, urheilussa ja matkailussa. Lisäksi strategiassa painotetaan koulutukseen ja työelämään pääsyä, mahdollisuutta itsenäiseen asumiseen sekä vapaata liikkuvuutta.

Edellisen vammaisstrategian aikana kehitettiin muun muassa EU:n vammaiskortti, joka on vapaaehtoinen kommunikoinnin ja osallistumisen apuväline. Se on tarkoitettu ihmisille, jotka tarvitsevat erityistä tukea osallistumisessa yhteiskunnan toimintaan.

Suomen nuorten äänestysaktiivisuus muihin Pohjoismaihin verrattuna vähäistä

Vuoden 2019 EU-vaaleissa Suomessa 18–24-vuotiaista äänesti vain 27 %, kun taas 25–39-vuotiaista äänesti 47 %. Vastaajien mukaan heidän äänestyspäätökseensä vaikuttivat kysymykset taloudesta ja kasvusta, ilmastonmuutoksesta, ihmisoikeuksista ja demokratiasta.

Vaikka äänestysaktiivisuus kasvoi vuoden 2019 vaaleissa nuorten ja ensiäänestäjien keskuudessa enemmän kuin missään muussa ikäryhmässä, on suomalaisten nuorten ja nuorten aikuisten äänestysaktiivisuus muihin Pohjoismaihin verrattuna edelleen hyvin vähäistä.

Oman ehdokkaan löytämisessä auttaa Allianssin nuorten EU-vaalikone

Tilaa myös sähköpostiisi näppärä äänestysmuistutus, jotta et unohda käyttää ääntäsi!

Lue lisää:
Vamlas kysyi: Mitä vammaiset nuoret ja nuoret aikuiset ajattelivat EU:sta neljä vuotta sitten?

Seuraa Vamlasin somekanavia toukokuun aikana. Julkaisemme kiinnostavaa vaaleihin ja äänestämiseen liittyvää materiaalia aina vaaleihin asti.

Vamlas on poliittisesti ja puoluepoliittisesti sitoutumaton toimija, joka edistää vammaisten lasten ja nuorten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa.  

Jaa tämä: