Aihe: Ihmisoikeudet, Nuoret

Vamlas oli vuonna 2020 mukana kansainvälisessä “From Euroskepticism to Euro-Curiosity” (FESTEC) -hankkeessa, jonka tavoitteena oli kartoittaa ja kehittää käsitystä EU:n roolista ja merkityksestä ihmisten jokapäiväisessä elämässä. Projektissa tarkasteltiin EU-skeptisyyden lisääntymistä sekä sen esiintymistä ja vaikutusta haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten elämässä. 

Hankkeen erityisenä tarkastelun aiheena oli etäisyyden tunne EU:sta ja sen luoma kasvualusta EU-vastaisuudelle ja ääriliikkeiden nousulle, mikä on näkynyt varsinkin heikoimmassa asemassa olevien kansalaisten elämässä. Tavoitteena oli rakentaa yhteisymmärrystä EU:n roolista, tehdä kasvottomasta EU-koneistosta tavalliselle kansalaiselle ymmärrettävämpää sekä avata uusia näkökulmia ja positiivista uteliaisuutta EU:ta kohtaan.

Vamlas osallistui hankkeeseen keräämällä vammaisilta, pitkäaikaissairailta ja neuromoninaisilta nuorilta ja nuorilta aikuisilta heidän näkemyksiään ja kokemuksiaan EU:sta. Vastauksia tuli yhteensä 20 ja ne olivat monipuolisia ja monisävyisiä, sekä EU-myönteisiä että sitä kohtaan kriittisiä. Kaikissa vastauksissa kuitenkin toistui viisi yhteistä teemaa:

  • EU:n oletetut arvot: rauhan, ihmisoikeuksien, turvallisuuden ja yhteisöllisyyden ihanteet
  • Sekä positiiviset että kriittiset näkemykset EU:n taloudesta: kulutus, tavarankuljetus, verotus, tulli, yhteinen valuutta
  • Huolet ja epäilykset EU:n voimasta: osa näki EU:n heikkona muiden suurvaltojen rinnalla ja ilmaisi huolta tilanteesta, jossa arvot eivät kohtaa USA:n, Kiinan tai Venäjän kanssa
  • EU monimutkaisena ja vaikeaselkoisena järjestelmänä: EU näyttäytyi monelle etäisenä toimijana täynnä byrokraattisia rakenteita, näkymätöntä valtaa, suljettujen ovien takana tehtyjä päätöksiä ja vaikeasti ymmärrettävää kapulakieltä
  • Vapaa liikkuvuus EU-alueella: moni arvosti EU:n liikkumisvapautta, helppoa matkustamista ja ulkomailla työskentelyn mahdollisuutta

Vaikka ajankohtaiset muotisanat, kuten ”kestävä kehitys”, ”ympäristönsuojelu” ja ”luonnonvarat” nousivat monissa vastauksissa esiin, vastaajat eivät tarkemmin tai suoraan kommentoineet EU:n roolia ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Merkittävimmät vastauksissa esiin nousseet globaalit huolet koskivat väkivaltaisten ideologioiden nousua EU-maissa ja maailmanlaajuisesti, samoin kuin sodan ja konfliktien pelkoa Euroopan maiden välillä ja niiden sisällä sekä EU:n ja muiden suurvaltojen välillä.

Osa vastaajista ilmaisi huolta erityisesti äärioikeistolaisten ideologioiden noususta ja siitä, mitä se voisi tarkoittaa ihmisoikeuksien kannalta tai miten se voisi vaikuttaa haavoittuvassa asemassa olevien, kuten vammaisten, ihmisten elämään.

EU-VAALIT 2024 6.-9.2024

Suomessa järjestetään EU-vaalit eli europarlamenttivaalit kesäkuussa 2024. Virallinen äänestyspäivä Suomessa on 9.6.2024. Äänestämällä vaikutat siihen, ketkä edustavat Suomea Euroopan parlamentissa seuraavat viisi vuotta.

Julkaisemme Vamlasin verkkosivuilla ja somekanavilla EU-vaaleihin ja äänestämiseen liittyvää materiaalia toukokuun aikana aina vaaleihin asti. Seuraa mukana!

EU:n vammaisstrategia nuorten arjessa – kuuntele podcast!
Onks välii? -podcastin litteraatit

 

Jaa tämä: