Aihe: Työelämä, Yleiset

Nuoret kohtasivat työnantajat, työnantajat kohtasivat nuoret Avaa silmät osaamiselle -tapahtumassa. Mukana oli 6 näytteilleasettajaa ja noin 200 nuorta. Kuulemme nuorten ja työnantajien mielipiteitä kesätöistä.

Vuoden 2018 Avaa silmät osaamiselle kesärekrytointitapahtuma järjestettiin nuorten toimintakeskus Hapessa Helsingissä 7. helmikuuta. Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Vastuullinen kesäduuni -kampanjan ja Plan International Suomen kanssa. Tapahtuman tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta sekä murtaa ennakkoluuloja työnhakijoita kohtaan. Vähemmistöön kuuluvilla, kuten vammaisilla ja maahanmuuttajataustaisilla on vaikeampi saada töitä muihin nuoriin verrattuna.

Nuoret arvostavat työnantajassa joustavuutta, tasa-arvoa ja motivointia

Noora Västinen korosti esityksessään rohkeuden merkitystä unelmien tavoittelussa. Kuva: Liisa Uski

Tapahtumassa esiintyi todellinen moniosaaja Noora Västinen.  28-vuotias Västinen on koulutukseltaan steinerkoulun luokanopettaja ja on toiminut muun muassa kokemuskouluttajana, tanssiopettajana sekä 12 vuotta yrittäjänä. Västinen käyttää mottonaan ”Älä valita – ala valita!”

”Haluan jakaa omia kokemuksia kaikille ja murtaa ennakkoluuloja.” Täytyy uskaltaa rohkeasti kokeilla eri asioita. Elämä opettaa ja olemme kaikki samanvertaisia.”, Västinen kommentoi esitystään.

Haastattelimme tapahtumassa muutamaa nuorta työnhakijaa. Nuoret vastasivat kysymyksiin miksi haet kesätöitä, mitä koet saavasi kesätöistä ja millainen on hyvä työnantaja?  Syy miksi nuoret hakevat kesätöitä on yhtenäinen eli raha, mutta sitäkin tärkeämpi on kokemus. ”Rahan ja kokemuksen lisäksi kesätöistä saa myös energiaa jatkaa opiskelua eteenpäin”, toteaa kodinhuoltajaksi opiskeleva Vili, 20 vuotta.

Kaksi nuorta miestä kuvassa, istuvat sohvalla. Vasemmanpuoleisella on päällään punainen ruutupaita, oikenpuoleisella villapaita.

Ammattioppilaitos Luovin opiskelijat Vili ja Noel tulivat paikalle katsastamaan kesätöitä. Kuva: Liisa Uski

Nuorilla oli erilaisia mielipiteitä hyvästä työnantajasta:

”Hyvä työnantaja on joustava ja motivoiva,” sanoo Vili. 19-vuotiaan Madinan mukaan hyvä työantaja on joustava sekä tasa-arvoinen työntekijöitä kohtaan. ”Ketään työntekijöistä ei saa kohdella eri tavalla kuin toista.”

”Kannustava, antaa palautetta, jotta saisi tietää mitä voi parantaa ja kehittää. Tekee nuorelle mahdollisimman viihtyisän olon työskennellä. Hän motivoi jatkamaan eteenpäin.” toteaa Sudari, 16 vuotta.

Nuoret toivovat esimiehen jakavan myös oman tarinansa ja kokemuksensa.. Miten on päätynyt juuri tähän työhön ja miksi tekee juuri tätä työtä?” sanoo Sandra, 17 vuotta.

Kesätyössä on ennen kaikkea tärkeää, että pääsee hyödyntämään omaa osaamistaan:

”Tärkeätä on, että työnantaja on luotettava ja antaa käyttää omaa kokemusta hyödyksi. Odotan, että pääsee näyttämään omaa osaamistani.” toteaa Khadra, 22 vuotta.

pyörätuolissa istuva nuori mies haastattelee neljää nuorta, jotka istuvat sohvalla, kaikki hymyilevät

Jutun kirjoittaja Marcus Kavaleff haastattelee Plan Suomen nuoria, jotka esiintyivät tapahtumassa, Kuva: Liisa Uski

Kesätyöntekijän motivaatio on tärkeää työnantajille

Tapahtumaan osallistui kuusi työnantajaa, joista haastattelimme kolmea. Esitimme kysymyksiä Espoon kaupungille, Baronalle, sekä Lassila & Tikanojalle. Työnantajat vastasivat kysymyksiin minkälaisia kesätöitä tarjoatte, mitä odotatte kesätyöntekijältä ja miten annatte palautetta.

Espoon kaupungilla on tarjolla 800 kesätyöpaikkaa muun muassa puutarha- ja hoiva-alalla. ”Tarjoamme kesätyöpaikkoja monella alalla monissa eri yksiköissä. Tehtävävaatimukset kuvataan hakemuksessa tarkkaan, joten hakijan on itse arvioitava, kykeneekö hän suorittamaan työtehtävää. Meillä on myös liikuntarajoitteisille soveltuvia työtehtäviä ja tehtävää voi tarvittaessa soveltaa. Palautteen antaminen on esimiehen tehtävä. Työntekijä saa palautteen ja työtodistuksen.” Näin toteaa Espoon kaupungin HR- palvelupäällikkö Laura Similä.

Kaksi naista hymyilee ständillä, takana roll up jossa lukee Espoonrekry

Espoon kaupunki on ollut mukana Vastuullisessa kesäduunikampanjassa useita vuosia. Kaupunki tarjoaa kesätöitä myös vammaisille ja muille enemmän tukea tarvitseville nuorille. Kuva: Liisa Uski

Kaksi naista standillä, roll upissa teksti Meillä on vielä paljon työtä. Barona

Barona tarjoaa kesätyöpaikkoja mm. ravintola- ja kauppa-alalle. Kuva: Liisa Uski

Barona tekee yhteistyötä monien yritysten kanssa ja tarjoaa heille työntekijöitä. ”Meille työntekijän oma motivaatio ja halu tehdä töitä on tärkeää. Annamme jatkuvaa palautetta työntekijöillemme ja tarjoamme sekä uusille hakijoille että jo Baronalla töissä olleille erilaisia työtehtäviä”, toteaa Katriina Sahlman Baronalta.

Lassila & Tikanoja tarjoaa noin 1000 kesätyöpaikkaa pääasiassa asiakaspalvelutehtävissä.  Lassila & Tikanojalla työntekijän turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää: ”Panostamme erityisesti työntekijän turvallisuuteen. Perehdytämme henkilön hyvin ja annamme palautetta jo perehdyttämisvaiheessa aina työsuhteen päättymiseen asti. Arvostamme kesätyöntekijässä omaa kokemusta sekä motivaatiota tehtävään.” Lassila & Tikanojan esittelijä Escocia Nsuku toteaa.

roll up vasemmalla ja oikealla esittelytpöytä ja sen takana seisoo tumma nainen

Lassila-Tikanoja: ”Meillä tehdään kestävää työtä”. Kuva: Liisa Uski

Haastateltujen työnantajien lisäksi mukana ständeillä oli Helsingin kaupunki, Restel ja 4H. Tapahtuma oli onnistunut ja kiitos siitä kuuluu mukana olleille yrityksille ja järjestöille. Kesää kohti mennään kovaa vauhtia ja toivottavasti mahdollisimman monelle tarjotaan kesätyöpaikkaa.

Marcus Kavaleff

18-vuotias lukiolainen, toimii viestintätehtävissä Vamlasin Vahti-hankkeessa keväällä 2018.

Ryhmäkuva, jossa useita miehiä ja naisia, hauskat ilmeet

Meillä oli onnistunut päivä! Tapahtuman järjestäjiä ja Vamlasin ja Planin nuoria yhteiskuvassa. Kuva: Niko Jekkonen

Jaa tämä: