Aihe: Blogi, Koulutus, Nuoret, Työelämä

Hallituksen aie korottaa nuoren kuntoutusrahan ikäraja 18 vuoteen on tuhoisa monen tukea tarvitsevan alaikäisen nuoren tulevaisuudensuunnitelmille. HS kertoi jutussaan (12.11.2024), että alaikäraja Kelan kuntoutusrahaetuuksille nostetaan 16 vuodesta 18 vuoteen.

Nuoren kuntoutusraha on tärkeä tuki nuorille, jotka  tarvitsevat erityistä tukea voidakseen opiskella tai päästä esimerkiksi työkokeiluun tai työharjoitteluun. Hallituksen päätös herättää huolta Vamlasin vaikuttajanuorissa.

Meistä monella on vielä hyvin muistissa, kuinka tärkeä tuki nuoren kuntoutusraha oli toiselle asteelle siirryttäessä – ja jopa sitä ennen. Tuki oli iso kannustin jatkaa opiskeluja, ja se auttoi paljon taloudellisesti, kun ei tuossa iässä ollut mitään tuloja. Nyt kun se poistetaan, nuoret perheineen jäävät heikompaan taloudelliseen tilanteeseen. Se tuskin lisää tulevaisuudenuskoa tai opiskelumotivaatiota.

Vammaisten nuorten on vaikeampaa saada itselleen sopivia kesä- tai viikonlopputöitä kuin vammattomien ikätovereidensa. Työt ovat usein ruumiillisesti raskaita töitä esim. kaupassa, varastoilla tai mansikkapelloilla. Vammaisten ja pitkäaikaissairaiden nuorten perusarjessa on lisäksi useita lisäkulueriä esim. vammais- ja kuntoutuspalveluihin, lääkärikäynteihin, lääkkeisiin ja apuvälineisiin liittyen. Myös opiskeluarki itsessään kuormittaa vamman tai pitkäaikaissairauden kanssa elävää nuorta keskivertoa enemmän, mitä taloudellinen stressi pahentaa entisestään.

Kuntoutusraha voi myös mahdollistaa itsenäisen asumisen jo yläastevaiheessa ennen toisen asteen opintoihin siirtymistä, mikä on monille vammaisille nuorille tavallista. Sopiva opinahjo ei välttämättä löydy kotipaikkakunnalta vaan vaatii muuttoa kauas kotoa jo aikaisessa vaiheessa. Lisäksi turvallisten ja esteettömien asuntojen tarjonta sujuvien kulkuyhteyksien varrelta on niukkaa ja usein hintavaa.

Hallitus lupaa ohjelmassaan rakentaa toimivaa, turvallista ja oikeudenmukaista yhteiskuntaa, jossa kansalaisten mahdollisuudet menestykseen ja hyvinvointiin turvataan ylisukupolvisesti. Hallitus kertoo niin ikään tavoitteekseen vahvistaa kaikkien lasten sivistyksellisten perusoikeuksien yhdenvertaista toteutumista. Hallitusohjelman tavoitteena ovat myös suomalaisten oppimistuloksien ja koulutustason nouseminen sekä työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten määrän vähentäminen.

Kuntoutusrahan ikärajan nostaminen on kuitenkin ristiriidassa hallituksen tavoitteiden kanssa. Se heikentää jo valmiiksi muita vaikeammassa asemassa olevien nuorten mahdollisuuksia ja jaksamista opinnoissa sekä pudottaa suuren määrän nuoria koulutuspolun ulkopuolelle jo ennen kuin se on kunnolla alkanutkaan.

Samira Hashi ja Vilma Kurran-Kuusela
Vamlasin vaikuttajanuoret

Jaa tämä: