Vamlasin kesätyöntekijä Alexander Calderon tutki Keravan ja Savion aluetta esteettömän rakentamisen näkökulmasta. Monilla alueilla esteetön kulkeminen oli huomioitu hyvin, mutta myös joitakin ongelmakohtia löytyi kierrokselta.
Raportin tehtävänä oli etsiä lähiympäristöstä esteettömiä sekä esteellisiä ratkaisuja. Esteettömät ratkaisut ovat järjestelyjä, jotka mahdollistavat kaikkien ihmisten pääsyn ja käytön yhteiskunnan tiloihin ja palveluihin. Esimerkiksi, korkeissa rakennuksissa saattaa olla portaat, joita voidaan käyttää rakennuksessa kulkemiseen. Tämä ei kuitenkaan ole esteetön ratkaisu, koska esimerkiksi liikuntarajoitteisten ihmisten voi olla hankalaa käyttää portaita, jolloin portaiden lisäksi rakennuksessa voisi olla hissi tai liukuportaat.
KERAVAN KERROSTALON HISSI
Löysin Keravalta kerrostalon, jossa oli portaiden lisäksi myös hissi. Tämä on jo edistystä. Hissi ei kuitenkaan ole kovin suuri. Tämä voi tulla esteeksi liikuntarajoitteisille, jotka käyttävät esimerkiksi rollaattoria tai pyörätuolia. Hississä ei ole myöskään fyysistä ovea. Hissi koppi liikkuu alas ja ylös, mutta ovi jää kerrokseen, josta olet mennyt hissiin sisälle. Lisäksi hissin painikkeet voivat koitua esteeksi joillekin ihmisille. Niin kuin kuvista näkyy, hissin painikkeet ovat suhteellisen suuria, jolloin ihmiset, joilla on näössä hieman ongelmia voivat tunnustella missä hissin painikkeet ovat. Hissin painikkeissa on myös käytetty hyvin erilaisia värejä, jotka voivat olla hyödyksi näkörajoitteisille. Kuitenkaan näppäimissä ei ole minkäänlaista tuntopalautetta, jolloin tietyn painikkeen löytyminen voi koitua esteeksi.
KERAVAN BUSSIPYSÄKKI
Etsiessäni lisää esteellisiä ja esteettömiä ratkaisuja, törmäsin samalla tähän bussipysäkkiin. Bussipysäkillä ei ole minkäänlaista katosta tai istumapaikkaa. Tästä hoksasin, että bussipysäkki on valmistettu esteelliseksi. Ilman katosta ja istumapaikkoja liikuntarajoitteisten voi olla hankalaa levähtää. Tällöin bussipysäkin tekovaiheessa ei ole otettu huomioon erilaisten ihmisten tarpeita.
KERAVAN HILPEÄN KAHVIKISSAN EDUSTA
Keravan kahvikissan edusta oli suunniteltu melko esteettömäksi. Alueella oli paljon luiskia, jotka eivät olleet liian jyrkkiä, jolloin niitä pitkin ei ole aivan liian raskas kulkea. Kuvassa myös näkyy miten luiskan vieressä on kaide, josta tarvittaessa voi ottaa kiinni. Plussaa on vielä se, että kaide ei ole vain yhdellä korkeudella. Ylemmän kaiteen lisäksi alempaa löytyy toinen kaide, joka voi olla iso apu kulkiessa luiskaa pitkin. Plussaa tulee myös siitä, että luiskasta sekä tältä alueelta löytyi paljon erilaisia materiaaleja, jotka tuntuivat kengänpohjassa erilaiselta. Lisäksi materiaalien värejä on käytetty hyvin hyötynä suunnistusta varten. Luiskasta näkyy miten värien avulla kulkuväylät ovat jaoteltu eri osiin. Mutta tämä ei ollut vielä tässä. Alueelta nimittäin löytyi myös paljon erilaisia istumapaikkoja sekä suihkulähde. Suihkulähde voi toimia hyvin esimerkiksi näkörajoitteisten ihmisten navigoinnin välineenä. Suihkulähde päästää ääniä, joka auttaa näkörajoitteisia tunnistamaan suhkulähteen sijainnin, sekä auttaa heitä suunnistamaan avarissa tiloissa paremmin. Näiden asioiden lisäksi kiinnitin huomiota alueen rakennuksiin. Huomasin, että melko monessa rakennuksessa oli portaiden lisäksi myös luiska, joka ei ollut liian jyrkkä tai loiva.
KERAVAN K-CITYMARKET
Tutkiskellessa lähiympäristöä päätin katsastaa onko Keravan K-Citymarket esteetön. Ainakin liikuntarajoitteisille K-Citymarket on suunniteltu aivan mainiosti. Kuvasta näkyy, että kaupassa on portaat, liukuportaat ja hissi. Näiden avulla kaikki pääsevät liikkumaan kaupan sisällä. Myös kaiteet on suunniteltu esteettömiksi, koska portaista löytyy metallisen kaiteen lisäksi puinen kaide, joka on vähän alempana. Näin portaita noustessa on helppo tukea tarvittaessa ottaa jommastakummasta kaiteesta kiinni. Kauppa on myös suunnittelu valoisaksi ja värikkääksi, mikä on apuna suunnistuksessa kaupan sisällä. Pidin myös miten valoisaksi ja tilavaksi hissi oli tehty. Hissiin mahtuu helposti pyörätuolin tai rollaattorinkin kanssa.
Alexader Calderon, Vamlasin kesätyöntekijä