Aihe: Blogi, Nuoret, Työelämä

Työnhakija-asiakkaiden tuloksellinen työllistäminen perustuu enemmän yritysyhteistyöhön kuin perinteiseen yksilövalmennukseen, Vamlasin koulutus- ja työllisyysasiantuntija Pauli Leinonen toteaa. Apua yhteistyön rakentamiseen tarjoavat työhönvalmennuksen kymmenen käskyä.

Myyminen kalskahtaa monien korvaan epämukavalta, vaikka parhaimmillaan se on parasta mahdollista asiakaspalvelua. Näin on asian laita myös työhönvalmennuksessa, jossa myydään ennen kaikkea työnantajan arkea helpottavaa palvelua, ei niinkään työnhakija-asiakasta. Kun tarve ja ratkaisu kohtaavat, kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä.

Yritysten ja muiden työnantajien kontaktointi koetaan työhönvalmennuksessa usein haasteelliseksi. Syynä voi olla resurssipula tai suoranainen pelko. Toisinaan työhönvalmennusorganisaatioilla ei ole selkeää näkemystä palvelusta ja sen tavoitteista. Aina selkeitä tavoitteita ei ole edes asetettu.

Tällä hetkellä työhönvalmentajat käyttävät suurimman osan työajastaan perinteiseen, yksilölähtöiseen ja usein tutussa työpajaympäristössä tapahtuvaan valmennukseen: cv:n ja työhakemuksen laatimiseen sekä haastatteluun valmistautumiseen. Näiden taitojen opetteleminen ja harjoitteleminen on totta kai tärkeää – mutta työhönvalmennuksen tavoitteen, yleisille työmarkkinoille työllistymisen, saavuttamiseen se ei tahdo riittää.

Tehokas työllistyminen edellyttää pitkäjänteistä yritys- ja työnantajayhteistyötä, joka alkaa usein aivan muusta kuin työllistämisestä. Luottamuksellisen suhteen rakentaminen vie aikaa ja vaatii sekä perehtymistä yrityksen toimintaan että tarkkaa korvaa kohtaamisissa. Pikku hiljaa esille tuodaan oman palvelun etuja ja hyötyjä, joita työnantaja ei ole aikaisemmin tunnistanut.

Työhönvalmentajat ovat taitavia asiakkaidensa kohtaamisessa, kuuntelemisessa ja uusien mahdollisuuksien ja ratkaisujen löytämisessä. Nämä samat taidot ovat arvossaan myös työnantajayhteistyössä. Pieni askel oman mukavuusalueen ulkopuolelle saattaa saada ihmeitä aikaan. Tutustu siis yritykseen, tartu rohkeasti luuriin ja ole aidosti kiinnostunut – tulet samalla ottaneeksi ensiaskeleet hedelmälliselle yhteistyölle.

Kirjoitin yleisön pyynnöstä kymmenen kohdan huoneentaulun työhönvalmennusta tekevien asiantuntijoiden yritys- ja työnantajakoulutukseen. Lue, arvioi ja anna palautetta!

1. Astu pois mukavuusalueelta ja kasvata sitä
2. Usko itseesi, uskalla epäonnistua, tartu tilaisuuteen
3. Havainnoi, ideoi, tee toisin
4. Myy itsesi ja organisaatiosi ”törkeällä (mutta todella) lupauksella”
5. Myy puhelimessa vain tapaaminen: kokonaista virtahepoa ei pysty nielaisemaan kerralla
6. Tarjoa selkeitä tuotteita ja palveluita
7. Ole palvelusi asiantuntija, älä myy ”ei-oota”
8. Klousaa myyntitilanne AINA
9. Pidä yhteyttä myös muuten – älä vain myydäksesi
10. Verkostoidu

Yhteistyöterveisin
Pauli Leinonen
TYÖNAIKA OY
Puh. 044 734 5845
pauli.leinonen@tyonaika.fi

Ps. Lue myös:

LT Kari-Pekka Martimon kolumni työnmuotoilusta
Lyhyesti työnantajayhteistyökoulutuksesta

Jaa tämä: