Vamlasin asiantuntijat tapasivat lauantaina 2.3.2024 ison joukon opetushenkilöstöä Tuusulassa järjestetyssä Oppimisen foorumi 2024 -tapahtumassa. Olimme tapahtumassa mukana messuosastolla näytteilleasettajana ja työpajan järjestäjänä. Päivä oli Vamlasille tärkeä, koska vammaisten ja pitkäaikaissairaiden lasten ja nuorten koulutuspolut ja niihin liittyvät asiat ovat yksi keskeinen teema toiminnassamme.
Havaitsimme heti aamupäivän aikana, että oli tärkeää olla tapahtumassa mukana. Pääsimme käymään päivän aikana paljon hyviä keskusteluja, kertomaan toiminnastamme sekä jakamaan ajatuksia yhdenvertaisuuden edistämisestä perusopetuksessa. Päivä vahvisti tunnettavuuttamme ja verkostojamme.
Yhdenvertaisuuden edistämistä vahvistavat materiaalit kiinnostavat
Messuosastollamme kävi vilkkaasti väkeä ja tavoitimmekin kaikkiaan reilut sata koulussa toimivaa asiantuntijaa ja ammattilaista. Opettajia kiinnosti muun muassa 5.–9.-luokkalaisille suunnattu materiaalimme yhteiskunnan monimuotoisuudesta ja ihmisoikeuksia sekä kuvallinen Lohikäärmeen ystäväkirjasen -materiaali. Koululaisten kesätyöhaun ollessa ajankohtaista menivät Nuoret ja työelämä -toimintamme Eka duuni! -oppaat kuin kuumille kiville.
Meistä on tärkeää, että yhteiskunnan monimuotoisuus ja yhdenvertaisuus nostetaan perusopetuksessa osaksi konkreettista toimintaa. Tämä on keino edistää yhdessä sosiaalista saavutettavuutta, myönteistä asennetta kouluyhteisön moninaisuutta kohtaan sekä vahvistaa ajattelua siitä, että jokainen hyväksytty juuri sellaisena kuin on.
Kohtuulliset mukautukset arjessa herättävät kysymyksiä
Järjestimme messuosastolla myös pienen arkilähtöisen Testaa yhdenvertaisuusosaamistasi -kyselyn, jossa sai pohtia erilaisia koulupäivän järjestelyihin liittyviä syrjinnän, positiivisen erityiskohtelun ja arjen mukauttamisen kysymyksiä. Testin tapausesimerkit perustuivat yhdenvertaisuusvaltuutetun esimerkkeihin ja aluehallintoviraston päätöslyhennelmiin. Kyselyyn paikan päällä vastanneet pohtivat ratkaisuja ja totesivat, ettei asia ole helppoa.
Vammaisten lasten yhdenvertainen osallistuminen kiinnosti vammaisopetuksen ja yleisopetuksen opettajia ja ohjaajia myös työpajassa. Saavutettavuutta ja esteettömyyttä käsittelevän tieto-osuuden lisäksi keskustelimme yhdenvertaisuuteen liittyvistä hankalistakin arjen tilanteista tapausesimerkkien avulla, joista yksi kuultiin lapsen itsensä kertomana äänitteen kautta. Keskusteluissa keskeisenä teemana esille nousivat resurssit ja opettajan jakamaton vastuu. Yhdenvertaisuuden edistämiseen suhtauduttiin vahvasti ja sitä haluttiin edistää, mutta samaan aikaan tunnistettiin nykytilan rajoittavan opetuksen ja oppilaiden toimintamahdollisuuksia. Yhdenvertaisuuden edistämiseen toivottiin myös lakikoulutusta, joka kytkeytyy arjen tilanteisiin. Koulutustoiveesta viemme viestiä verkostoissamme eteenpäin.
Koska messupäivän keskiössä olivat kohtaamiset, päätimme pitää yhdenvertaisuuskyselyn avoinna vielä hetken. Jos haluat testata koulupäivän järjestelyissä yhdenvertaisuuden teemoja, klikkaa kyselyyn ja vastaa. Vastaustausten jälkeen saat oikeat ratkaisut ja lisätietoa.
Kyselyyn pääset tästä: https://link.webropol.com/s/VESO2024 ja se on avoinna 31.3.2024. asti.
Tuusula avasi arvokkaan keskustelun, jota on syytä jatkaa
Työpaja ja messuosastomme tarjosi osallistujille keskustelua ja arjen haasteiden jakamista sekä tarpeellista tietoa.
Me Vamlasilla saimme päivän aikana arvokasta oppia siitä, mitkä teemat puhuttavat nyt koulun arjessa. Tämän myötä voimme suunnata omaa toimintaamme ja olla mukana ajankohtaisissa keskusteluissa.
Isot kiitokset jokaiselle messuosastollamme piipahtaneelle ja työpajoihin osallistuneille arjen ja osaamisen jakamisesta!
Olemme mielellämme jatkossakin mukana, teemme yhteistyötä ja osallistumme keskusteluihin. Jos sinulla herää ajatus tai kysymys siitä missä voisimme kohdata, otathan yhteyttä!
Kuvassa iloinen messu- ja pajatiimimme Pia, Minna ja Kirsti.
Kirsti Kostamo-Kleemola, hankekoordinaattori
Mukana muutoksissa -hanke
+358 50 471 4169, kirsti.kostamo-kleemola(at)vamlas.fi
Pia Vaajakallio, hankekoordinaattori ja työelämäasiantuntija
Polku monimuotoiseen työelämään -hanke
+358 50 586 6028, pia.vaajakallio(at)vamlas.fi
Minna Tarvainen, työelämäasiantuntija
Nuoret ja työelämä -toiminta
+358 45 7839 6222, minna.tarvainen(at)vamlas.fi