Vamlasin Nuoret ja työelämä -toiminta tekee määrätietoista työnantajayhteistyötä auttaakseen työntekijöitä ja työnantajia kohtaamaan toisensa. Varman ja Pohjois-Karjalan Osuuskaupan monimuotoisista kesätyörekrytoinneista ja niihin liittyvistä kokemuksista tehtiin myös videot, joiden linkit löytyvät jutun lopusta!
”Unohda epävarmuudet ja keskity omaan osaamiseesi. Unohda myös yhteiskunnan syrjivät rakenteet: kerro, missä olet hyvä ja usko, että se riittää.”
Jotakuinkin näin sanoittelee hallintotieteiden ylioppilas, julkisoikeutta pääaineenaan opiskeleva Selinä Nera Vamlasin ja Varman yhdessä toteuttamalla, rekrytoinnin ja työyhteisöjen monimuotoisuutta pohdiskelevalla, videolla. Pyörätuolilla liikkuva Selinä työskenteli Varman juridisissa palveluissa kesällä 2022.
Varman HR:ssä toimiva, henkilöstön kehittämisestä vastaava Pauliina Heiskanen toteaa monimuotoisuuden olevan paitsi ihmisoikeuskysymys ja vastuullisen työnantajan velvollisuus, myös yrityksen etu.
”Mitä enemmän erilaisuutta työyhteisössä on, sitä paremmin ymmärretään erilaisia asiakkaita ja saadaan erilaisia näkökulmia ja ideoita. Innovatiivisuus lisääntyy, ja uskon, että se näkyy loppupeleissä siellä viivan alla eli yrityksen tuloksessa”, hän sanoo.
Koulutusta johdolle ja esimiehille
Vamlasin Nuoret ja työelämä -toiminta on tarjonnut Varmalle ja muille työnantajille esteettömään rekrytointiin, työnmuotoiluun ja työyhteisöjen monimuotoisuuteen liittyvää yhteiskehittämistä, yhteistyötä ja koulutusta. Vamlasin sivujen kautta Selinä löysi myös yhtiön kesätyöilmoitukset, jotka olivat hänen mukaansa selkeitä ja helposti lähestyttäviä. Kiitosta saivat niin ikään esteettömät tilat, hyvä perehdytys, erityistarpeiden huomioon ottaminen sekä etätyömahdollisuus.
Kaksikko kannustaa avoimeen keskusteluun työnantajan ja työntekijän välillä sekä työyhteisön kesken: asioita voi kysyä ja kertoa suoraan. Kaikkea ei voi eikä tarvitse tietää etukäteen, asioita opitaan myös yhdessä.
”Työpaikoilla on hyvä lähteä liikkeelle esihenkilöiden ja johdon valmentamisella sekä henkilöstön kanssa käytävillä avoimilla keskusteluilla. Jos haluaa olla houkutteleva, kiinnostava työnantaja, täytyy olla valmis edistämään monimuotoisuutta ja yhdenvertaista työelämää”, Pauliina Heiskanen toteaa.
PKO: Töitä sadalle erityistä tukea tarvitsevalle
”Me on nähty, että toimipaikat, joissa työskentelee erityistä tukea tarvitsevia henkilöitä, ovat ilmapiiriltään merkittävästi keskiarvoa parempia. Myös asiakkaat ovat suhtautuneet erityistä tukea tarvitseviin työntekijöihin erittäin positiivisesti”, Pohjois-Karjalan Osuuskaupan henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen kertoo.
Vuoden 2022 Vastuulliseksi työnantajaksi valittu PKO tarjosi kesällä 2022 töitä yhteensä tuhannelle nuorelle. Heistä erityistä tukea tarvitsevia oli sata ja näistä sadasta vaativaa erityistä tukea tarvitsevia kolmekymmentä.
Vaativaa erityistä tukea tarvitsevia kesätyöntekijöitä varten PKO palkkasi yhteensä viisi avustavaa kesätyönohjaajaa. Ohjaajiksi valikoitui muun muassa erityisopettajaksi opiskelevia, harjoittelupaikkaa tarvitsevia nuoria. Heidän sekä työntekijöiden hakemisessa auttoi Ammattiopisto Luovi.
”Kesätyöntekijät olivat asiakaspalvelutehtävissä, myyntitehtävissä, hyllyttämässä, siistimässä ja astiahuollossa siinä missä kaikki muutkin. Jos joku tietty osa-alue osoittautui jollekulle liian haastavaksi, tehtävänkuvaa räätälöitiin tarpeen mukaan.”
Mononen toteaa, että erityistä tukea tarvitsevan nuoren työllistäminen ei vaadi erityisosaamista eikä tarkkaa suunnitelmaa: tekemällä oppii. Hän kehottaakin työnantajia lähtemään mukaan rohkeasti, avoimin ja luottavaisin mielin.
”Ottakaa näitä nuoria rohkeasti mukaan – saatte hyvien tekijöiden lisäksi paljon hauskoja tilanteita, naurua, inhimillisyyttä ja lämpöä. Suosittelen!”
Kaipaatko koulutusta, haluatko jakaa? Ota yhteyttä!
Vamlasin Nuoret ja työelämä -toiminnan työpajoissa ja webinaareissa on keskusteltu monimuotoisuudesta sekä esteettömästä ja saavutettavasta rekrytoinnista. Äänessä ovat olleet niin vammaiset ja pitkäaikaissairaat nuoret, monimuotoisesti rekrytoivat työnantajat kuin monimuotoisuuteen perehtyneet asiantuntijat.
”Kohtaamisissa on kuultu nuorten ja työnantajien toiveita, jaettu käytännön kokemuksia sekä käyty läpi monimuotoisiin työyhteisöihin liittyvää tutkimustietoa. Tilaisuudet ovat tarjonneet erinomaisen mahdollisuuden myös vertaistukeen ja avoimeen keskusteluun kollegoiden kanssa.”
Tiedon ja toimivien käytäntöjen jakamisella vähennetään ennakkoluuloja ja turhia pelkoja ja madalletaan sekä monimuotoisen rekrytoinnin että työn hakemisen kynnystä. Monimuotoisuudesta hyötyvät niin työnantajat ja -tekijät kuin koko yhteiskunta.
”Monilla aloilla on jatkuvasti pulaa työntekijöistä. Usein ratkaisu voisi löytyä esteettömällä rekrytoinnilla, toisin sanoen puhuttelemalla laajempaa hakijajoukkoa. Yhteiskunnan tasolla on älytöntä ajaa kymmenet tuhannet työkykyiset ja -haluiset ihmiset eläkeputkeen, kun saisimme lisää osaavaa työvoimaa joustavilla ratkaisuilla ja työtä muokkaamalla”, Vamlasin työelämäasiantuntija Pia Vaajakallio toteaa.
Varman ja PKO:n kaltaisten edelläkulkijoiden monimuotoisuusosaamista halutaan jakaa kaikille työnantajille. Tässä apuna ovat muun muassa tuoreet, sosiaalisessa mediassa julkaistut videot.
”Työpajoja ja webinaareja järjestämme tarpeen ja mahdollisuuksiemme mukaan. Toivommekin, että monimuotoisuudesta ja yhteiskehittämisestä kiinnostuneet työnantajat ottavat meihin rohkeasti yhteyttä”, Vaajakallio sanoo.
Kiinnostuitko?
Katso Varman kanssa tehty video täältä.
Katso Pohjois-Karjalan Osuuskaupan kanssa tehty video täältä.
Ota yhteyttä asiantuntijoihimme, yhteystiedot täällä.