Minua Kuullaan -hanke ja Lahden Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry ovat järjestäneet kevään aikana vammaisille nuorille tarkoitetun työpajan. Pajassa on suunniteltu ja toteutettu Unelmakaupunki-lautapeli. Samalla on rakennettu perustaa uudelle työmenetelmälle, jonka avulla lasten ja nuorten toiveita pystytään kuulemaan entistä paremmin.
– Työmenetelmiä ja kuulemisen tapoja tarvitaan, jotta hyvin eri tavoilla kommunikoivat lapset ja nuoret saisivat äänensä kuuluviin. Itsensä ilmaiseminen on ensimmäinen askel kohti hyvän elämän suunnittelua, josta MiKu -hankkeessakin on pitkälti kyse, toteaa Sanna Tuisku-Lehto, Kehitysvammaliiton suunnittelija, työpajatoiminnan koordinaattori ja yksi Unelmakaupunki-lautapelin ideoijista.
Työpajatoimintaa olivat ideoimassa myös kuvataiteilijat Miia Kallio ja Nelli Nio, jonka ohjauksessa lautapelin rakentaminen lopulta myös toteutettiin.
Työpajat rakentuivat Lahden Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry:n Nuorten Nuokku -ryhmän ympärille. Ohjaajia oli sekä LSKT ry:stä että Minua kuullaan -hankkeen kautta. Mukaan kutsuttiin osallistujia myös ryhmän ulkopuolelta. Unelmakaupunki-lautapeliä oli suunnittelemassa ja rakentamassa keskimäärin 4–6 kehitysvammaista nuorta.
– Nuoret taiteilivat pelilaudalle omat kodit, mieluisia paikkoja ja tekemisiä. Unelmakaupunkiin mahtuivat sulassa sovussa niin pilvenpiirtäjät kuin pyramiditkin. Ryhmä laati yhdessä myös toimintakortit, joiden avulla peli etenee. Pelaamaan päästään Nuorten Nuokun vappujuhlassa 25.4., Tuisku-Lehto kertoo.
Vammaisperheyhdistys Jaatisen, Vamlasin ja Kehitysvammaliiton yhteinen Minua Kuullaan -hanke käynnistyi vuonna 2018. Tavoitteena on, että vammaiset lapset ja nuoret sekä heidän perheensä saavat äänensä kuuluviin kuntiin perustettavia perhekeskuksia suunniteltaessa – ja että keskukset olisivat valmistuttuaan aidosti myös vammaisten lasten ja nuorten sekä heidän perheidensä saavutettavissa. Keväällä toteutetun työpajan avulla rakentuva yksilökeskeiseen elämänsuunnitteluun pohjautuva menetelmä on yksi askel kohti tätä tavoitetta.