Aihe: Koulutus, Työelämä

Työn muotoilun menetelmä Ratko on onnistunut tavoitteessaan! Kysyimme ja 25 Ratko-menetelmäkoulutuksen käynyttä vastasi. Aihetta on juhlaan, mutta myös uusiutumiseen. 

Lähes kaikki vastaajat pitivät Ratkon suurimpana hyötynä sitä, että sen avulla saadaan nostettua esille työyhteisön aitoja tarpeita ja muotoiltua niiden pohjalta uusia tehtäviä. Näin vastaajat kuvasivat Ratko-työpajojen hyötyjä. 

Uuden tehtävän luominen yhdessä ja siihen vaikuttaminen. Mitä minä voin luovuttaa omasta kuormastani uuteen työnkuvaan?  

Kun työtä tuntuu olevan liikaa (eli on eksytty varsinaisesta työtehtävästä), niin työn uudelleen muotoilemiseen ja ydintehtävän esiin tuomiseen.

Kyselyn tulos ilahdutti, sillä Ratkon tausta-ajatuksena on yhteisöllisyyden ja yhteisten tavoitteiden motivoiva voima. Kun työyhteisö pääsee tarkastelemaan tehtävien kokonaisuutta porukalla, hahmottuvat ajankäyttö ja päällekkäisyydet uusin silmin. Näistä oivalluksista syntyvään uuteen tehtävään halutaan usein uusi työntekijä. 

Kiire yhteisen tavoitteen kompastuskivenä

Mutta Ratkon vahvuus on myös sen heikkous: työyhteisön mukaan ottaminen oli osoittautunut monelle ongelmaksi. Vastauksissa tuli esille vaikeus markkinoida Ratkoa työnantajille, koska sen toteuttaminen vaatii työaikaa. 

Kiire onkin monesti rekrytointien kompastuskivi: juostaanko mieluummin polkupyörän vieressä sen sijaan, että hypättäisiin hetkeksi alas tarkastelemaan kokonaisuutta yhdessä? Haetaanko Pirkon paikalle Pirkkoa tai Heikin paikalle uutta Heikkiä vai olisiko aika tähytä pidemmälle ja muuttaa jotakin? Miten houkutella työnantajia toimimaan toisin, kyselivät vastaajat.  

Toisaalta työyhteisöjen kanssa toimiminen oli osoittautunut kompastuskiveksi joillekin vastaajille. Yksi heistä haki ratkaisua tähän yhteisöllisyydestä.  

”Olisi helpompaa ja turvallisempaa lähteä tekemään itsellekin vielä uutta asiaa yhdessä jonkun kanssa kuin hypätä ihan yksin ns. syvään päähän.” 

Ratkosta ratkaisuja moneen pulmaan 

Valtaosa 25 vastaajasta ilmoitti ottaneensa menetelmän käyttöön koulutuksen jälkeen. Osa oli käyttänyt menetelmää reilusti yli kymmenen kertaa, toiset muutamia yksittäisiä kertoja. Kaikki eivät omissa tehtävissään menetelmää tarvinneet, mutta sovelsivat sitä luovasti vaikkapa ryhmätoiminnoissa. 

Vastaajat kertoivat Ratko-työpajojen tuottaneen varsinaisten rekrytointien lisäksi niin työssäoppimispaikkoja, kuntouttavan työtoiminnan paikkoja kuin sopivia tehtäviä sairauslomalta työhön palaavalle. Valtaosa vastaajista katsoi myös, että Ratko hyödyttää työn ja tekijän yhteensovittamista. 

Aina tarvetta uudelle tekijälle ei ole ollut, vaan menetelmää on sovellettu työpaikan sisäisesti mm. työhyvinvoinnin tukemiseen, työtehtävien uudelleen organisoimiseen ja lisätöiden kartoittamiseen osa-aikatyötä tekeville. 

Nyt myös Ratkoon uusia ratkaisuja!

Haemme Ratkon 10-vuotisjuhlavuonna aktiivisesti ratkaisuja käyttäjien havaitsemiin pulmiin. Teemme kehittämistyötä yhdessä myös joensuulaisten Työn ratkojien kanssa. Kehittämistyömme ei jää vakan alle, vaan julkaisemme löydöksiä vuoden aikana. Loppuvuonna järjestämme lisäksi Ratko-foorumin, jonne kokoamme ratkaisut ja vinkit! 

Haluamme kuulla myös sinun onnistumisistasi ja uusista oivalluksistasi. Jos haluat kertoa omista Ratko-kokemuksistasi, kiinnostuit menetelmästä tai haluat olla kehittämässä sitä kanssamme, ota yhteyttä Minnaan!  

Minna Tarvainen
minna.tarvainen@vamlas.fi, 045-7839 6222 

Seuraava Ratko-koulutus pidetään Helsingissä 25.4. Lähde mukaan työn muotoilijoiden joukkoon. 

Ilmoittaudu nyt koulutukseen: https://vamlas.fi/tapahtuma/tyon-muokkauksen-ratko-menetelma-lahikoulutus/ 

 

Jaa tämä: