Viime vuonna 50 000 nuorta menetti koronan vuoksi kesätyöpaikkansa – ja työnantajat mahdollisuuden valloittaa 50 000 potentiaalista työntekijää tai asiakasta. Työnantajien tueksi rakennettu uusi etäkesätyön malli helpottaa erityisesti peruskoulunsa päättävien nuorten palkkaamista kesäsetelillä. Mallin ovat kehittäneet Vamlas, Me osalliset, Talous ja Nuoret (TAT) sekä Vastuullinen kesäduuni -kampanja yhdessä työnantajien kanssa.
Ensimmäinen koronakesä 2020 romahdutti kesätyöpaikkojen määrän. Syyt olivat ymmärrettäviä: työnantajat kävivät läpi ennennäkemätöntä kriisiä. Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Taina Susiluodon mukaan tuleva kesä herättää kuitenkin toivoa.
”Yrityskyselymme mukaan joka viides yritys aikoo lisätä kesätyöpaikkojen määrää. Tämä on vahva viesti yritysten vastuullisuudesta: tulevaisuuden osaajista halutaan huolehtia vaikeinakin aikoina. Nuorelle kyse on työelämän ratkaisevista ensiaskelista”, hän sanoo.
Osalle nuorista työllistymisen haasteet ovat arkipäivää ilman koronaakin. Liikuntarajoitteet hankaloittavat siirtymisiä, ja esimerkiksi kehitysvammainen nuori voi tarvita keskimääräistä enemmän tukea sopivien työtehtävien löytämiseen ja suunnittelemiseen. Näille nuorille etätyö voi tarjota myös uusia mahdollisuuksia.
”Kun töitä voi tehdä kotona, liikuntarajoite ei ole este. Työn hakemisen, samoin kuin rekrytoinnin, voi laajentaa lähialueilta kaikkialle Suomeen”, Me Osalliset ry:n projektipäällikkö Riikka Ahonvala ja Vamlasin työllisyyskoordinaattori Pia Vaajakallio toteavat.
Työnkuvan miettimiseen, perehdyttämiseen ja työskentelyyn liittyviä haasteita taklataan malliin sisältyvillä tehtäväesimerkeillä, perehdytysvinkeillä sekä päiväkohtaisella, muokattavalla lukujärjestyspohjalla. Oletettu työaika on kaksi viikkoa, yht. noin 60 tuntia.
”Diginatiiville sukupolvelle verkon välityksellä toimiminen on usein helppoa, kunhan työnantaja opastaa hänet alkuun ja pitää lankoja käsissään. Toisaalta vuosittaisesta valtakunnallisesta kyselystämme selvisi, että kesätyöltä kaivataan ennen kaikkea kunnon perehdytystä, työyhteisöä sekä työkavereita. Näiden haasteiden taklaamisessa etäkesätyön malli on erinomainen apu”, Vastuullinen kesäduuni -kampanjan projektijohtaja Päivi Salminen-Kultanen sanoo.
Nuorten työllistäminen on yrityksille erittäin edullista. Kesäsetelin avulla kaupunki/kunta korvaa valtaosan nuoren palkkakuluista. Työnantaja voi palkata nuoren myös Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelmaa hyödyntäen.
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
pia.vaajakallio@vamlas.fi
+358 50 586 6028
Etäkesätyöinfo
Uusi malli työnantajien avuksi – peruskoulun päättävät sujuvasti etäkesätöihin | Vamlas