Mitä on työn muotoilu?
Työn muotoilu on kokonaisvaltaista työtehtävien ja työnjaon tarkastelua ja muokkaamista niin työyhteisön, tiimien kuin yksilöidenkin tasolla, tavoitteena lisätä työn mielekkyyttä ja motivaatiota.
Työn muotoilu tukee HR-toimintoja, kuten rekrytointia, perehdytystä ja työntekijöiden kehittämistä, sekä esihenkilötyötä. Samalla se lisää työntekijöiden osallisuutta ja työn imua, mikä edistää sekä tehokkuutta että työhyvinvointia. Työn muotoilun avulla on myös ratkaistu monia työkykyyn liittyviä haasteita työpaikoilla.
Video työn muotoilusta (kesto 1:04)
Mitä hyötyä työn muotoilulla?
Työn muotoilu tehostaa toimintaa vähentämällä päällekkäisyyksiä, nopeuttamalla toimituksia ja tuomalla säästöjä esimerkiksi rekrytointi- ja sairauspoissaolokustannuksissa. Se parantaa työhyvinvointia, lisää työn mielekkyyttä ja mahdollistaa keskittymisen ydintehtäviin, mikä vahvistaa myös työyhteisön yhteistyötä ja avoimuutta. Vastuullinen ja monimuotoisuutta tukeva lähestymistapa luo kilpailuetua ja vahvistaa työnantajakuvaa, kun taas uudenlainen työn tarkastelu tukee johtamista ja säilyttää tärkeää hiljaista tietoa.
Työn muotoilun Ratko-menetelmäkoulutus
Ratko-menetelmän käyttäjäkoulutuksessa opitaan fasilitointimenetelmiä ja työnmuotoilun perusperiaatteita. Menetelmää voi hyödyntää mm. rekrytoinneissa, työssä jaksamisen ja työhön paluun ratkaisuissa, asiakastyössä, sekä oman organisaation sisäisissä kokouksissa ja kehittämisen välineenä.
Koulutuksen tavoitteet:
Osaat suunnitella ja toteuttaa osallistavan Ratko-työpajan, jossa työyhteisö muotoilee tavoitteiden mukaisen muokatun työnkuvan olemassa olevista työtehtävistä. Osaat markkinoida sekä tarjota Ratko-palvelua eri sidosryhmille.
Koulutuksesta hyötyvät erityisesti rekrytoinnin ja työkyvyn asiantuntijat, työllisyyden edistämisen valmentajat, ohjaajat ja opettajat, monimuotoisen työelämän edistäjät sekä hyvinvointialueiden esihenkilöt. Koulutus sopii myös kaikille, jotka ovat kiinnostuneita työn muotoilusta ja fasilitointitaitojen kehittämisestä.
Menetelmän vaikuttavuuden tutkimukset:
Työsuojelurahasto: Kaikille sopiva työ- ja työyhteistö.
Turun yliopisto, Juha Klemelä: Vaikuttavuutta työn muotoilulla (SROI-analyysi).
Koulutuksen hyväksytysti suorittamisesta saa Ratko-sertifikaatin. Koulutus on 1 ½ op. laajuinen. Ratko-menetelmä on rekisteröity tavaramerkki ®
Verkkokoulutuksen sisältö:
Osa 1. Aika: 12.3 klo 9–12.00
Välitehtävä: oman työn analyysi ohjeiden mukaan.
Osa 2. Aika: 20.3 klo 9–12.00
Lopputehtävä: Ratko-menetelmällä toteutettu osallistava työpaja tai suunnitelma.
Osa 3. Aika: 10.4 klo 9–12.00
Koulutukseen osallistuville henkilökohtainen Työtyylianalyysi -50 % alennuksella. (WSA™). Lisätietoja: https://tyonaika.fi/palvelut/tyohyvinvointi/
Ilmoittautumisen peruutusehdot:
Peruutus on ilmoitettava viimeistään perjantaina 7.3. klo 15.00 mennessä.
Sitä ennen koulutuksen peruutus on maksuton.
Myöhemmin tehtävistä peruutuksista veloitetaan 30 % koulutuksen hinnasta.
Esteen sattuessa koulutuspaikan voi luovuttaa toiselle henkilölle.
Peruutusehdoissa huomioidaan ylivoimainen este (Force majeure).