valpas

Polku monimuotoiseen työelämään

Toimintamalli monimuotoiseen ja inklusiiviseen sote-alan opiskeluun ja työelämään

nuoria rennostikesä töissä

Inklusiivinen opintopolku takaa tehokkaan työelämän tulevaisuuden

Suomeen on ennustettu työvoimapulaa useille eri toimialoille. Viimeisimmän ammattibarometrin mukaan työvoimapula on erittäin suurta sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla. Samaan aikaan yhteiskunnan tasolla tunnistetaan tilanne, että vammaisten työnsaantimahdollisuudet ja edustus korkeakouluopiskelijoista ei ole tasolla, jolla se voisi olla. Muun muassa Vamlasin korkeakoulujen ainejärjestöille toteuttaman kyselyn mukaan esteettömyys ja saavutettavuus eivät toteudu parhaalla mahdollisella tavalla suomalaisella korkeakoulukentällä. Yhteiskunnassa ei osata hyödyntää kaikkien tekijöiden potentiaalia ja osaamista osana työvoimaa. Samalla palkkatyön mukanaan tuoma osallisuus yhteiskuntaan toteutuu sivuun jätettyjen osaajien kohdalla vain osittain.

 

Hanke on ESR+ -hanke ja kuuluu toimintalinjaan 4. Työllistävä suomi ja erityistavoitteeseen 4.2. Uutta osaamista työelämään. Rahoittava viranomainen on Hämeen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus.

 

  • Hanke toteutetaan: 2023–2025

Hankekuvaus

Hankkeen tavoitteet

  • Hankkeen tavoitteena on luoda toimintamalli, joka tukee monimuotoista ja inklusiivista opiskelua ja työelämää. Toimintamalli sisältää yhteiskehittämällä tuotettuja yhdenvertaisuuteen ja saavutettavuuteen liittyviä hyviä oppilaitoksen toimintakäytänteitä, jotka edistävät opiskelijoiden toimijuutta yksilöllisissä siirtymissä koulutukseen ja työelämään.

  • Toimintamallin periaatteena on kaikille sopiva suunnittelu (Design for all). Hyviä käytänteitä pilotoidaan Metropolia ammattikorkeakoulussa sosiaali- ja terveysalan tutkintojen valintakokeissa, opiskelussa ja työelämäharjoittelussa. Toimintamalli julkaistaan kaikille avoimella sivustolla. 

Hankkeen toteutus

  • Kehitetään opiskelijavalinta- ja koulutukseen hakeutumisprosessin esteettömyyttä ja saavutettavuutta.
  • Edistetään saavutettavaa ja yhdenvertaista toimintakulttuuria korkeakoulussa.
  • Selvitetään ja testataan mahdollisuuksia muokata sote-alan työnkuvia sellaisiksi, että niihin on mahdollista jatkossa työllistää enemmän osatyökykyisiä ja vammaisia työntekijöitä.
  • Luodaan uusia yhteistyökumppanuuksia ja uudenlaisia malleja oppilaitoksen ja yritysten välille ja edistetään yritysten rekrytointikäytäntöjen esteettömyyttä.
  • Tuetaan vammaisia ja myös muita opiskelijoita työnhaussa jo opintojen aikana, muun muassa uudenlaisen työelämäkurssin avulla.
  • Vahvistetaan Metropoliasta valmistuvien ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden henkilöiden ja työssä olevien sote-alan esihenkilöiden osaamista työelämän moninaisuuden edistämisestä.

Yhteystiedot

Kiinnostuitko tavoitteistamme? Ota yhteyttä!

Vamlas

Työelämäasiantuntija, projektikoordinaattori
Pia Vaajakallio
pia.vaajakallio(at)vamlas.fi

Metropolia ammattikorkeakoulu

Projektipäällikkö
Elina Förster
elina.forster(at)metropolia.fi

Asiantuntijalehtori
Ulla Vehkaperä
ulla.vehkapera(at)metropolia.fi

metropolia logo

EU osarahoituslogo