Lataa Vamlasin julkaisuja ja katso tuottamiamme videoita.
Tiivis ja helppolukuinen paketti Vamlasin 130-juhlavuoden keskeisistä aikaansaannoksista; yksityiskohtaisempaa tietoa säätiön toimintakertomuksessa. Jokaisessa osiossa linkkejä myös kuhunkin teemaan liittyviin, juhlavuoden aikana julkaistuihin blogeihin, artikkeleihin ja videoihin. Antoisia luku- ja katseluhetkiä!
Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus kokea ja tehdä taidetta. Tästä oppaasta löytyvillä käytännön työkaluilla ja vinkeillä mahdollisuus yhdenvertaiseen osallistumiseen saadaan toteutumaan myös käytännössä.
Vamlasin kokoama oppimateriaalipaketti auttaa oppilaita hahmottamaan yhteiskunnan monimuotoisuutta, yksilöllisyyttä ja ihmisoikeuksia. Materiaalia voi hyödyntää sekä yksittäisissä oppiaineissa että eri oppiaineita yhdistelevänä kokonaisuutena.
Vamlasin Paikka auki -projektissa kehitetty Lohikäärmeen ystäväkirja -konsepti tarjoaa vammaisille lapsille mahdollisuuden harjoitella tärkeinä pitämiensä asioiden hahmottamista ja ilmaisemista itselleen sopivimmalla tavalla. Kirjaan kertyneitä lasten kommentteja ja piirroksia sekä niistä inspiroituneiden vammaisten nuorten ja nuorten aikuisten kirjoituksia koottiin Vamlasin 130-vuotisjuhlan innoittamana yksiin kansiin.
Lohikäärmeen ystäväkirja (pdf)
Kuvaversio ystäväkirjasta, suomi (pdf)
Kuvaversio ystäväkirjasta, ruotsi (pdf)
Kuvia leikeltäviksi (pdf)
Kuvia laminoitavaksi (pdf)
Miten lapselle olisi hyvä kertoa hänen diagnoosistaan? Minua Kuullaan -hankkeen videolla kysymys esitetään kahdelle kokemusosaajalle, Jasmi Ahoselle ja Elina Mäkikunnakselle. Parivaljakko antaa konkreettiset vinkit niin vanhemmille kuin ammattilaisillekin. (Videon kesto noin 5 min.)
Tässä raportissa tutkitaan SROI-analyysin (Social Return on Investment) avulla Vamlasin kehittämän Ratko-mallin vaikuttavuutta. Ratko on osatyökykyisten ja vammaisten ihmisten työllistämiseen soveltuva, työyhteisö- ja työnantajalähtöinen menetelmä. SROI on organisaatioiden, projektien ja toimintamallien vaikuttavuuden arvioinnin metodi. Analyysissä tarkastellaan tuettua työllistämistä osatyökykyisen ja vammaisen työllistettävän näkökulmista.
Mitkä lakipykälät ohjaavat vammaisten henkilöiden työllistämistä ja millaisia kotimaisia ja kansainvälisiä ohjeistuksia työllistämiseen liittyy? Miltä vammaisten ihmisten työllisyys näyttää lukujen ja tilastojen valossa? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastataan FIBS:n ja Vamlasin yhteisjulkaisussa. Tietopaketti on tarkoitettu rekrytoinnista, johtamisesta, markkinoinnista ja yritysvastuusta vastaaville.
Tässä seurantatutkimuksessa kuvataan IMBA ja Melba työkyvyn arviointivälineiden käyttöä edistäviä ja estäviä tekijöitä kyselytutkimuksen avulla. Tutkimuksessa on kysytty käyttäjien mielipiteitä menetelmien käytettävyydestä ja tutkimustuloksia peilataan kolmeen aiemmin tehtyyn seurantatutkimukseen (v. 2006, 2008 ja 2009).
Käyttäjän kokemus työkyvyn arvioinnin välineistä IMBA ja Melba (pdf)
Saavutettavuusoppaan tarkoituksena on auttaa Perheentaloja kehittämään tilojaan ja toimintaansa kaikille perheille soveltuviksi ja sitä voi käyttää tarkistuslistan tapaan. Vaikka opas on suunniteltu erityisesti Perheentalojen käyttöön, sen toivotaan palvelevan laajempaakin asiakaskuntaa. Oppaan on koonnut Vamlasin Valpas-hanke yhteistyössä Savaksen Lastu-hankkeen kanssa.
Vertainen Veera, Blogger Bella ja muut tyypit näyttävät, miten monia erilaisia tehtäviä kokemusosaajilla voi olla. Tyyppikortteja on kaikkiaan yhdeksän, ja niitä voi hyödyntää esim. kun halutaan havainnollistaa kokemusosaajien ja -asiantuntijoiden erilaisia rooleja, pohtia työssä tarvittavia verkostoja tai käsitellä uravaihtoehtoja. Kortit on toteutettu Vahti-hankkeessa.
Artisti Aava (pdf)
Asiantuntija Anna (pdf)
Freelancer Frank (pdf)
Blogger Bella (pdf)
Kouluttaja Kiia (pdf)
Lobbaaja Linda (pdf)
Vaikuttaja Ville (pdf)
Vertainen Veera (pdf)
Kehittäjä Kasper (pdf)
Raportissa kerrotaan Osallisuutta osuuskunnista -hankkeen (2015-2018) tuloksista ja havainnoista Vamlasin osalta. Raportissa pohditaan, miten osuuskuntamallin avulla voitaisiin kasvattaa vammaisen nuoren työelämäosallisuutta ja mitä kannustinloukkuja työllistymiseen liittyy.
Tässä selvityksessä tarkastellaan liikunta- ja aistivammaisten nuorten itsenäistymistä julkisten palvelujen kehikossa. Selvitys perustuu kuntien vammaispalveluyksiköiden työntekijöiden haastatteluihin ja heille tehtyyn kyselyyn.
Lataa PDF: Sosiaalityöntekijä ja vammaisen nuoren elämän käännekohdat (2017)
Mitä on lapsen tai nuoren henkilökohtainen apu? Milloin lapsella on siihen oikeus? Vanhemmille suunnattu esite on tuotettu henkilökohtaisen avun katsauksen pohjalta.
Lataa PDF: Lasten ja nuorten henkilökohtainen apu -esite (2017)
”Haluan avustajan, joka vie mut sinne sun tänne” -katsauksessa tarkastellaan henkilökohtaisten kouluavustajien ja vapaa-ajan toimintoihin myönnettävien henkilökohtaisten avustajien saatavuutta.
Lataa PDF: Katsaus lasten ja nuorten henkilökohtaiseen apuus (2016)
Tutkimuksessa tarkastellaan Vamlasin vammaisten ja osatyökykyisten työllistymisen tueksi kehittämää RATKO-mallia ja sen toteutusta ja tuloksia työyhteisöissä. Tutkimusta on rahoittanut Työsuojelurahasto.
Lataa PDF: Kaikille sopiva työ ja työyhteisö -tutkimus (2015)
Kaveriksi-videot kertovat 4-vuotiaan Pepin ja 12-vuotiaan Samun elämästä. Pepin ja Samun lisäksi heidän äitinsä, kaverinsa ja opettajansa kertovat, miten liikuntavammaisen lapsen arki sujuu päiväkodissa ja koulussa. 15 minuutin mittaiset videot sopivat hyvin keskustelun pohjaksi kouluihin ja päiväkoteihin kun halutaan puhua kaveruudesta, erilaisuudesta ja kiusaamisesta.
Marikan päivä kertoo liikenneonnettomuudessa vaikean aivovamman saaneen 10-vuotiaan Marikan yhdestä päivästä, joka sisältää esimerkiksi koulua ja musiikkiterapiaa. Marikan äiti taustoittaa perheensä elämää ja kertoo monista Marikan hoitoon liittyvistä asioista. Perheille ja ammattilaisille tarkoitettu video kertoo mahdollisuuksista hoitaa vaikeasti vammainen lapsi kotona.
Juhlakirja 120-vuotiaasta Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiöstä, kustantaja Minerva-kustannus. Kirja kertoo, kuinka yksityisestä hyväntekeväisyydestä alkanut työ raajarikkoisten auttamiseksi on kehittynyt ajan myötä.
Säätiön historiasta on kirjoitettu myös lukuisia muita kirjoja. Ota yhteyttä, jos haluat tutustua niihin! Kirjatilaukset: outi.heino(at)vamlas.fi