Aihe: Blogi

Mielestäni olisi tärkeää päästä kesätöihin, mutta tätä ei ole kohdallani tapahtunut, koska varmaan työnantajilla on vieläkin stereotypioita vammaisista työntekijöistä. Esimerkiksi me ei olla tarpeeksi nopeita tai fiksuja tai tarvitsemme apua koko ajan. Haluisin kovasti kesätöihin tai töihin, mutta en pääse, koska en pysty tekemään kaikkea työtehtäviä ja mulle joutuu maksamaan kuitenkin täyden palkan. Tietenkin työnantaja ottaa jonkun sellaisen, joka voi tehdä kaikkea.

Työnantajille pitäisi enemmän puhua, mikä liikuntavamma on ja mihin se vaikuttaa. Esimerkiksi pitääkö tehdä muutoksia työpaikalla ym. Monet vieläkin luulevat, että kaikki vammat liittyvät kehitysvammaan, vaikka jokainen vamma on yksilöllinen, niin kuin kaikki ihmiset muutenkin. Lisäksi pitäisi kertoa, miten avustaja voi auttaa työpaikalla. Ei tietenkään ole tarkoitus, että avustaja tekee vammaisen henkilön työt.

Työllistymisen haastavuutta lisää mun puhevamma, minkä vuoksi useimmat luulee mua tyhmäksi tai kehitysvammaiseksi. Onhan se hitaampaa, mutta pitääkö kaiken olla niin nopeaa hätiköintiä? Kaikilla on omat heikkoudet ja vahvuudet. Työnantajien pitäisi enemmän keskittyä vammaisten vahvuuksiin kuin tehokkuuteen. Toivottavasti maailma menisi vähemmän suorituskeskeiseen suuntaan työssä ja opiskelussa.

Olen ollut vapaaehtoisena kehitysvammaisten toimintapäivissä. Mua ärsytti kun toiset työntekijät pitivät mua yhtenä asiakkaista. Lopetin sen, koska en kokenut olevani hyödyksi siellä, eikä mua välillä uskottu, vaikka sanoin, että olen töissä. Haluan ansaita myös rahaa ja haasteita niin kuin kaikki muutkin ihmiset.

Elina Ino

Elina on 27 vuotias, etsii oppisopimuspaikkaa nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi. Harrastaa uintia, ratsastusta ja extreme juttuja, esim Benji-hyppyjä. 

Blogi on osa Vamlasin 101 kesäduunia -kampanjaa. Kampanja haastaa työnantajia palkkaamaan vammaisia ja osatyökykyisiä nuoria kesätöihin, tavoitteena on löytää 101 kesätyöpaikkaa. #101kesaduunia


Työnantaja voi saada tukea työllistämiseen

Työnantaja voi saada vammaisen työntekijän palkkaukseen myös palkkatukea TE-toimistosta. Palkkatuki korvaa osan työnantajan maksamasta palkasta.

Lisäksi työnantaja voi saada työolosuhteiden järjestelytukea, jos työntekijän vamma tai sairaus edellyttää esim. uusia työvälineitä tai kalusteita, muutostöitä työpaikalla tai apua toiselta työntekijältä.

Lisätietoa palkkatuesta
Lisätietoa työolosuhteiden järjestelytuesta


Vamlasin blogiperiaatteet

Blogi on kirjoittajan persoonallinen näkemys kirjoituksen teemasta ja siinä voi kertoa omakohtaisista kokemuksista ja haastaa lukijat pohtimaan asioita uudesta näkökulmasta. Blogeissa esitetyt mielipiteet eivät edusta Vamlasin kantaa eikä Vamlas vastaa niissä esitettyjen tietojen oikeellisuudesta.

Jos haluat kirjoittaa Vamlasin blogiin, ota yhteyttä sari.pohjola(at)vamlas.fi

Jaa tämä: